De essentie van effectief leiderschap

leadership

Niet een lang verhaal, wel interessant om een lijstje van leiderschapskenmerken op een rij te zien. Op welke eigenschappen excelleer jij? Waar zijn jouw medewerkers het meest gevoelig voor. Het is zinvol om je deze vraag van tijd tot tijd te stellen.

Vaak wordt door management gezegd dat de kwaliteit van het leiderschap de komende jaren gaat bepalen of een onderneming wel of niet succesvol zal zijn. Er wordt veel geld geïnvesteerd in leadership courses. Het is zinvol om ook jonge managers vroegtijdig te begeleiden naar goed leiderschap en niet alleen te investeren in managers en directeuren die binnen 3 tot 5 jaar geacht worden op topposities te acteren. Het middel management dat dicht bij de uitvoerende medewerkers staat is gebaat bij goed leiderschap. Dit zal een enorme impact hebben op de ontwikkeling van de onderneming.

Ook interessant uit een onderzoek van McKinsey (zie link) is het feit dat 4 van de 20 kenmerken van effectief leiderschap door maar liefst 89% van de ondervraagde “high quality executives” wordt genoemd. Het ondersteunen van de medewerkers staat zeer hoog op de lijst. Het betreft leiderschap gericht op het succesvol laten zijn van de medewerkers. Veel van de andere kenmerken van goed leiderschap zijn ook op de één of andere manier gericht op medewerkers. Daarnaast horen resultaatgerichtheid en het effectief oplossen van problemen bij eigenschappen van goed leiderschap.

Mijn conclusie uit het McKinsey onderzoek:

De effectieve leider helpt en ondersteunt vanuit verschillend perspectief haar/zijn medewerkers bij het zo goed mogelijk functioneren om problemen op te lossen met een focus op het genereren van resultaat.

Top 20 van leiderschapskenmerken 

Hans Janssen

Amsterdam, 4 maart 2015

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Business Coaching, Leadership, Leiderschap, management and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s