Vier oorzaken waarom het vaak mis gaat in de startfase van een onderneming

Herken je dit?

Ondanks alle goeie intenties en professionele aanpak gaat het bij jouw jonge onderneming mis. Je komt niet vooruit en krijgt gaandeweg het gevoel dat je de controle over het realiseren van je plannen kwijt raakt. Dit is niet in alle gevallen te voorkomen, maar in veel gevallen kan dat wel en kun je deze onplezierige situatie vermijden.

 stukje over fouten

Veel voorkomende oorzaken van “early stage” problemen en de oplossingen

  1. Het team is niet goed. Er is onvoldoende diversiteit in zowel kennis als karakter. Er is gebrek aan complementariteit. In het begin en de vroege groeifase is met name het team bepalend voor de successen van de onderneming. Je team moet kloppen, de leden moeten elkaar aanvullen en goed met elkaar willen en kunnen samenwerken.  Je zal merken dat bijna alle zakelijke relaties waarmee je in gesprek gaat, voornamelijk zullen vragen met wie je de onderneming succesvol gaat maken. Wie zitten er in het team. Vergeet niet dat de onderneming zelf geen track record heeft; er is een uitgewerkt idee en de opstartfase is achter de rug, maar dat is het dan ook. Echter, de mensen met wie je gaat werken hebben doorgaans wel een trackrecord, kennis en ervaring. Hier zullen je relaties dus op moeten vertrouwen. Stel je team dus zorgvuldig samen. Een team met diverse type mensen met verschillende en relevante kennis en ervaring met een duidelijke rolverdeling en functionele structuur geeft vertrouwen. Of het nu een investeerder, klant of samenwerkingspartner is, je geeft een stuk vertrouwen als je kan aantonen dat je team sterk is samengesteld om de uitdagingen aan te kunnen gaan.
  2. Te veel focus op het idee en de techniek. In veel gevallen is een onderneming niet succesvol omdat er in verhouding veel te veel tijd besteed wordt aan de ontwikkeling van een idee zonder dat de markt gehoord wordt. In de ogen van de ondernemer is het idee vaak briljant, maar wat is dan precies de waarde van de oplossing voor de klant en wat is de “fit” met de markt? Daar wordt vaak veel te weinig aandacht aan besteed. Los dit in een vroeg stadium op door marktonderzoek te doen.  Marktonderzoek zelf doen kan heel goed. Ook is het belangrijk om in een vroege fase veel met potentiële klanten en concurrenten in gesprek te gaan. Vergeet niet, in bijna alle gevallen ben jij als ondernemer NIET de gemiddelde potentiële consument. Ga snel naar buiten en valideer en leer!
  3. Liquiditeitsproblemen zijn een andere oorzaak waardoor jonge ondernemingen het niet redden. Het geld van investeerders raakt snel op en er zijn nog geen inkomsten. Dit probleem is niet altijd op te lossen, maar in veel gevallen is er wel een oplossing. Zorg dat er in de ontwikkelingsfase meer aandacht is voor “early cashflow”. Als het product in de basis klaar is voor gebruik, overweeg dan om daar snel inkomsten mee te genereren voordat je het verder ontwikkelt, of nadenkt over nieuwe producteigenschappen of uitvoeringen. Eerst cash en klanten daarna verder ontwikkelen. Biedt de eerste klanten aan dat zij zullen meeprofiteren van de verdere ontwikkeling van het product of dienst.
  4. De groei zet niet door maar de cash blijft wegvloeien. Uiteraard is het essentieel om voortdurend scherp op de kosten te zijn, maar de beste oplossing hiervoor is om vroegtijdig aandacht te geven aan groei. Alhoewel je zou denken dat je niet te hard van stapel moet lopen en eerst voorzichtig de introductie moet managen, is het essentieel om zelfs in die fase al met groei bezig te zijn. Hoe schaal je op, hoe krijg je snel meer nieuwe klanten, hoe stel ik mijn sales en marketing en personeelsplanning hierop in. Je zal zien dat dit veel tijd in beslag zal nemen en geld zal kosten. Stel dit dus niet uit, want je zal de groei snel nodig hebben om te kunnen overleven.

looking forward

Conclusie

Om te voorkomen dat je onderneming tijdens de eerste jaren faalt, is het belangrijk om met het juiste team te werken, snel de focus op de markt te leggen om zodoende in een vroeg stadium klanten binnen te halen en omzet te genereren. Zorg vervolgens voor voldoende cashflow in de beginfase door blijvend te focussen op het realiseren van groei.

Hans Janssen

12 april 2015

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Business Coaching, ondenemen and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s