Eerste financiering, hoe krijg je die?

Vorige maand schreef ik een blog over de financiering van een “sociale onderneming”. Uit de reacties kreeg ik het beeld dat veel ondernemers het lastig vinden hun eerste financiering van de grond te krijgen. In dit blog wat korte tips voor als je de meest voor de hand liggende groep geldschieters gaat benaderen tijdens de start-up fase van je onderneming.

Is dit herkenbaar?  

Het team komt bij elkaar na het ontwikkelen van een professioneel businessplan op basis van solide marktonderzoek  en haalbaarheid studie. “Nu gaan we echt beginnen. Eerst het geld voor verdere ontwikkeling en verschillende kosten.” Allerlei websites met VC’s worden bezocht, informal investor lijsten worden opgesteld en de eerste telefoontjes worden gepleegd. Al snel blijkt dat het enthousiasme bij deze financiers minder is dan verwacht. “We krijgen meestal te horen: Goed idee, maar begin eerst maar eens en laten wij daarna een afspraak maken. Ze zijn zo terughoudend en durven of willen ons nu niet helpen. Het schiet duidelijk niet op. Zelfs een start-up fonds vroeg ons eigelijk het onmogelijke.” Na een tijd komt het team tot de conclusie: “Het begin zullen we toch zelf moeten financieren, maar hoe dan? Wij hebben wel wat geld, maar niet genoeg. We moeten het dichterbij zoeken, bij mensen die ons goed kennen.”

Family en friends

4

Veruit de belangrijkste groep financiers van het eerste uur zijn, naast jezelf, vooral je familie en vrienden. Zie onderzoek van Fundable. Voor deze groep ben je ook als persoon belangrijk en speelt er dus meer dan bij de puur rationele benadering en afweging die bij VC’s, banken en zelfs angel investors doorgaans een rol spelen.

Hoe ga je met deze groep financiers om en waar moet je op letten

  1. Stop eerst zelf een aanzienlijk bedrag in je onderneming en laat duidelijk je commitment zien voordat je anderen om hun geld vraagt.
  2. Zorg voor een professionele presentatie, vergelijkbaar met die welke je aan VC’s of andere financiers zou geven. Laat bij de toelichting op je presentatie vooral ook de emotionele kant van jouw onderneming zien. Het WAAROM is voor deze groep extra belangrijk.
  3. Zorg voor een prototype of demonstrator van je product zodat het idee rond jouw onderneming voor deze groep nog meer gaat leven. Het geld hiervoor zal je in veel gevallen voor een groot deel zelf op moeten brengen.
  4. Laat je marktonderzoek zien met zowel de kansen als de risico’s, eventueel met klanten die als launching customers zouden kunnen optreden of met wie je al in gesprek bent als mogelijke afnemers. Dit objectiveert je presentatie.
  5. Bepaal het bedrag dat je kunt vragen. Wees hierbij realistisch en overvraag niet; hou rekening met de financiele positie van de persoon in kwestie. Laat ook zien wat het totaalbedrag is dat je nodig hebt en wees zo specifiek mogelijk over de bestemming van het geld en hoe dit in het gehele plan past.
  6. Kom met een formeel voorstel en term-sheet. De vorm kan bijvoorbeeld een lening zijn met terugbetaling uit toekomstige operationele cash-flow of nieuwe financiering of een converteerbare lening. Je toont op deze manier respect voor degene die jij benadert.
  7. Vraag altijd of men nog anderen kent die in potentie geïnteresseerd zouden kunnen zijn en of je een introductie kan krijgen.

Ik ben zeer geïnteresseerd in jouw ervaringen bij “start-up financiering”. Deel deze vooral.

Hans Janssen

Amsterdam 3 juni 2015.

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s