Leer als ondernemer van successen maar vooral ook van fouten

succesverhaal2 succesverhaal3

Je kent dat wel, veel luisteren naar anderen en daar je voordeel mee doen. Logisch dat veel beginnende ondernemingen naar bijeenkomsten gaan en luisteren naar andere ondernemers die hun succesverhaal willen delen. Ik zou zeggen: blijf dat vooral doen, want je krijgt positieve energie door hun succesverhalen. Hier vind je bijvoorbeeld goede startup tips van Blendle, het succesvolle platform voor artikelen uit bekende kranten en magazines.

Als je de bijzondere succesverhalen van anderen hoort en de redenen achter hun succes, realiseer je dan wel dat jouw situatie doorgaans anders is. Niet alleen jouw idee en oplossing, maar ook de manier waarop jouw team het succes wil gaan behalen. Je wilt als onderneming immers ook onderscheidend zijn. “Copy paste” van de aanpak van anderen is niet aan te raden. Wel kan je door  middel van veel vragen een goed idee krijgen waarom de gekozen aanpak voor die ondernemer gewerkt heeft. Je kan je vervolgens afvragen of die methode ook voor jouw bedrijf kan werken en in hoeverre je aanpassingen moet aanbrengen.

Dus……ga vooral door met het brainstormen met andere ondernemers, coaches, adviseurs en vrienden en laat je inspireren.

Maar…… vergeet vooral niet te leren van de vele ondernemers die in de problemen zijn geraakt of die hun idee niet hebben kunnen verwezenlijken.

#fail
mislukking

failure2 failure3

Je hoort het vaak: “Maak fouten, want daar leer je van”. Oké, maar je wordt niet vrolijk van het maken van fouten en het kost bovendien doorgaans geld. Alhoewel je kan leren van fouten zit je er toch niet echt op te wachten. Hoe kom je hier nu uit?

Tijdens een gesprek met een ondernemer waren wij het er snel over eens dat je meestal over successen hoort en leest en dat men niet over fouten praat. Ook concludeerden we dat juist het maken fouten leerzaam is, maar dat je die als ondernemer toch liever niet zelf maakt.

De oplossing is dat je moet leren van de fouten van anderen

Ondernemers zullen hun fouten niet aan de grote klok hangen. Echter, ze zijn vaak wel bereid om er over te praten. Met name ondernemers die uiteindelijk succesvol zijn geworden, zijn vaak best bereid om openhartig over hum fouten en twijfels te praten. Een voorbeeld is de EY Entrepreneur of the Year bijeenkomst. Er wordt gesproken over een verscheidenheid aan redenen achter de mislukking: gebrek aan commitment, te snel opgeven, onvoldoende focus op groei, wel groei in sales, maar onvoldoende oog voor aanpassingen in de organisatie die daarbij horen, geen externe hulp en nog meer.

Nog een mooi voorbeeld is een bijeenkomst van eBay, waar een drietal IT ondernemers praten over hun problemen bij het laten groeien van hun onderneming en de fouten die zij daarbij gemaakt hebben.

Mooi toch, de ondernemer die moeilijkheden, mislukkingen, twijfels en……..oplossingen met je deelt. Wellicht is het gebruik maken van deze ervaring nog nuttiger dan alleen de succesverhalen horen.

Ik wil ook nog een eigen ervaring delen in mijn contacten met ondernemers.

Waar is het grote dromen gebleven?

Het begint altijd met het idee. Er is een duidelijk WAAROM achter de onderneming en de wereld gaat veroverd worden. Dit leidt tot mooie plannen, zeer aansprekende presentaties en een enthousiast team. De buitenstaanders worden geprikkeld. Het team zit “in de flow”. Dan komt de executie fase; de business is gestart, de sales en marketing is begonnen, de kleinschalige productie, de eerste klanten, wat personeel en partners. Onvermijdelijk doen zich nu ook de eerste problemen voor. Ik kom ondernemers tegen die dan al snel veranderen. Het wordt meer micro, individuele gevallen, issues oplossen. Ook komen de eerste twijfels naar boven. Het team straalt minder vertrouwen uit. Je hoort niets meer over de grote droom. Vecht hiertegen en hou je commitment vast. Van problemen en fouten kan je sterker worden, maar alleen als je vasthoudt  aan je grote droom. Ondersteun elkaar ondertussen en help elkaar om naar  de toekomst te blijven kijken en zie de problemen als niets meer dan zaken die je gewoon op dient te lossen. Vergeet niet waarom je ooit begonnen bent.

Als je wilt reageren of je mening wilt delen, doe dat vooral.

Hans Janssen

15 juni 2015

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Coaching, Ondernemen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s