Leiderschap en succes(tips)

Een veelzeggend plaatje

Ik werd geraakt door een plaatje met tekst waarin ik veel herkende en dat mij voor de zoveelste keer aan het denken zette over leiderschap. Leiderschap speelt een doorslaggevende rol, elke dag en bij elk type onderneming; van kleine start-up tot multinational. Iedereen kan wel iets bedenken bij dit plaatje en er zijn voordeel mee doen.

Bestand 26-06-15 10 09 49

Dit is zo waar. De “I” in de tekst zal in veel gevallen een klant zijn, maar ook werknemers, team leden en externe partners kunnen de “I” zijn. Wat dacht je van de ondernemer die met behulp van derden zijn onderneming wil laten groeien en daarvoor veel met anderen de dialoog en samenwerking aan zal moeten gaan. Bij succesvolle jonge ondernemingen merk ik vaak dat, los van het idee, de kwaliteit van de leider het verschil maakt ten opzichte van de concurrenten.

Probeer het uit. Vraag jezelf af, nadat je een gesprek hebt gevoerd, of je dit gedaan hebt vanuit jezelf of vanuit de ander.

Na de honderden boeken die over leiderschap zijn geschreven verbaast het mij dat mensen toch steeds weer met behulp van hun eigen ervaringen schrijven over ander en beter leiderschap. Dit is heel mooi, want ook leiderschap evolueert en moet zich steeds weer aanpassen aan de veranderende omgeving.

Leiders zouden zich in mijn optiek de volgende vragen moeten stellen:

  • hoe win ik het vertrouwen van de mensen met wie ik werk
  • hoe kan ik belangrijk zijn voor mijn medewerkers, klanten en omgeving in het algemeen
  • hoe kan ik anderen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en succesvol te zijn
  • hoe creëer ik een cultuur met veel energie en samenwerking
  • hoe kan ik bijdragen aan een gedeelde visie binnen de onderneming

Ten slotte voor al die ondernemers die dagelijks bezig zijn om hun innovatieve ideeën om te zetten in succesvolle ondernemingen, hierbij wat tips van één van de meest succesvolle en inspirerende Europese ondernemers.

Richard_Bransons_Top_Ten_Tips_for_Success.

Succes!

Amsterdam, 26 juni, 2015

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Business Coaching, Coaching, Leadership, Leiderschap, management, Ondernemen, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s