De stekker eruit, maar waarom? Ondernemers delen hun ervaringen

Waarom zou je bepaalde fouten opnieuw maken

In juni schreef ik een blog over hoe je kan leren van de successen, maar vooral ook van de fouten van anderen. Het vervelende is dat voornamelijk de succesverhalen naar buiten komen. Je kan daar wel wat mee, maar lijkt je het in veel gevallen niet minstens zo nuttig om te leren wat je vooral niet moet doen? Zoals ik in dat blog schreef is elke onderneming uniek en is ook elke situatie waarin de onderneming verkeert weer anders dan die van anderen. Toch zouden ondernemers meer pro-actief moeten achterhalen waarom bepaalde zaken bij concurrenten of vergelijkbare ondernemingen fout zijn gegaan.


bumpy roadhobbelige weg

Van grote droom naar executie, een hobbelige weg

Je hebt het grote idee, maar dan komt de executie. Dit is een hele andere fase, waarin je zeker ook fouten gaat maken. Vervolgens word je opgeslokt door allerlei operationele en administratieve zaken. Klanten met vragen, service issues, personeel, targets halen, de cash flow Kortom: je wordt geleefd en komt terecht in de micro omgeving van de onderneming. Energie slurpende executievraagstukken waar niet alle ondernemers en managers tegen opgewassen zijn. Het grote risico is dat je volledig opgaat in de dagelijkse operationele zaken die goed moeten gaan omdat je anders echt in de problemen komt. Klopt, maar zonder van tijd tot tijd het grote idee weer voor jezelf en je medewerkers helder voor de geest te halen, gaat het ook zeker mis.

Zorg dus dat er elke week weer een paar uur tijd vrijgemaakt wordt om strategisch met je onderneming en je team bezig te zijn. Waar willen we ook al weer heen in de toekomst, wat is ook al weer ons uiteindelijke doel en waarom doen we dit ook al weer.

failure

Het verhaal van Spencer en waar het mis ging

Dit is het bericht over het einde van hun “personal shopping” activiteiten.

Our delivery train has come to a halt

We’re sorry to announce that as of today Spencer will no longer be available as your personal shopper. While we’ve received nothing but positive feedback from you, our trusted customer, we have to remain realistic in our efforts. And the truth is, Spencer hasn’t been growing as fast as we believe it should have.

Doe je voordeel met de uitgebreide informatie over waar het mis ging met Spencer. Spencer was een on-demand leverancier van on-line aankopen aan huis. Een personal shopper met hoge service en tegen redelijke prijzen. Hun ervaringen worden hier gedeeld.

Case Spencer

De stekker eruit

In het slechtste geval lukt het je niet de onderneming succesvol te maken. Toch wil je vasthouden aan het realiseren van je droom. Er komt echter een moment waarin de goede ondernemer zich van de slechte onderscheidt. De goede ondernemer weet ook wanneer hij moet stoppen. Blind doorgaan kan, naast het schaden van jouw eigen reputatie en je kansen als ondernemer in de toekomst, er ook toe leiden dat je de partners (leveranciers, financiers, medewerkers etc.) meetrekt in jouw ondergang. Je moet vooral eerlijk tegenover jezelf zijn en je een aantal vragen (durven) stellen en deze objectief een eerlijk beantwoorden:

  • heb ik nog volledig vertrouwen in het realiseren van mijn doel (droom)
  • is het volstrekt duidelijk wat  er gedaan moet worden om het tij te keren, hoe lang duurt dat en wat zijn de kosten
  • wat zijn de consequenties als ik doorga; wat doe ik mogelijk anderen en mijzelf aan. Maak een nieuw worst case scenario

Lees ook over de overwegingen om wel of niet door te gaan met je onderneming in het artikel in Sprout Magazine: Wanneer je stopt met ondernemen (of juist doorgaat).

Hans Janssen

8 september 2015

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Business Coaching, Ondernemerschap, Strategie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s