Groei snel of stop

 

start

De startup die niet snel groeit, heeft grote kans het niet te overleven

Je kent het wel, de eeuwige verbeteraar die altijd denkt dat het idee of product nóg beter kan. Degene die alle twijfels weg wil nemen voordat hij de markt op gaat. Het perfectionisme werkt hier in zijn nadeel, want de klok tikt door en zo ook de uitgaven, terwijl de omzet er niet is. Tegelijkertijd ebt het enthousiasme in de markt en bij de partners weg. Investeerders worden ook onrustig. Jammer dat deze perfectionistische ideeënman zich niet sneller met een paar mannen of vrouwen met lef heeft omringd. Types die zich puur op de markt kunnen richten; verkopers. De ideeënman had geen goed team en dan ben je kansloos.

Uit een aantal onderzoeken van McKinsey blijkt dat groei essentieel is om door de moeilijke eerste fase van de startup heen te komen. Slechts een klein deel van de startups zal uitgroeien tot grotere ondernemingen (onderzoek McKinsey). Grow fast or die slow, geldt voor de meeste startups. Slechts een klein percentage is in staat om in de beginfase van de onderneming snelle groei te realiseren. Het lijkt vaak geen prioriteit te zijn.

Het is niet voor niets dat ik regelmatig investeerders spreek die het hebben over hun focus op “tweede fase groei” of “doorgroei”. Puur venture capital is veel moeilijker te vinden. Wellicht logisch omdat de risico’s zoveel groter zijn. Bij de startup is er geen trackrecord en vaak geen “proven concept”. Het team moet zich nog bewijzen. De angst van de venture capitalist zit hem in het feit dat hij moeilijk kan inschatten of er in het begin voldoende groei gerealiseerd zal worden om te overleven.

fast growth

Waarom is die groei in de beginfase zo belangrijk?

Groei zorgt voor een positief momentum op veel gebieden. Dit helpt je door de lastige eerste fase heen.

  • Groei zorgt voor cash/inkomsten waarmee je de kosten kan betalen en de nodige investeringen kan doen. Het houdt de onderneming overeind.
  • Groei zorgt voor marktaandeel en zichtbaarheid.
  • Groeien doe je in veel gevallen ten koste van de concurrentie. Je geeft ze het nakijken.
  • Groei geeft een goed gevoel aan leveranciers en ook aan afnemers. Het haalt een stuk onzekerheid bij hen weg.
  • Groei zorgt voor een goede sfeer binnen de onderneming, verhoogt het enthousiasme en geeft energie aan de mensen.
  • Groei is een voorwaarde voor investeerders.
  • Groei geeft vertrouwen aan (potentiële)partners.

 

Waarom lukt het niet om snel te groeien? Wat is er aan te doen?

In april vorig jaar heb ik al eens geschreven over het probleem rond groei tijdens de startfase van de onderneming.  Ik wil dit onderwerp met wat andere nuances bespreken en tegelijkertijd kijken naar de belangrijkste redenen waarom startups het niet redden. Ik kan mij zeer vinden in de top drie analyses van CBInsights.

Start-up failures

 

  • Prominent op één staat: “er is geen markt“. Ik kom bij veel startende ondernemers enorm veel enthousiasme tegen en meestal ook een uitgewerkt productidee, waarover veel verteld kan worden. Vaak ontbreekt echter gedegen marktonderzoek om te bepalen hoe potentiële kopers tegen het product aankijken. Hier is vaak geen geld voor en dus wordt er soms wel wat via Facebook onderzocht. Dit is echter doorgaans onvoldoende. Een vervolgstap kan desk research zijn, dit kost niets en geeft vaak verrassende inzichten. Daarnaast zal er een bedrag moeten worden gereserveerd om echt onderzoek te doen. Doe het voor jezelf, maar ook om potentiële investeerders en klanten houvast te geven. De resultaten van goed marktonderzoek geven je input om je aanbod te verbeteren of er, in het ergste geval, niet mee door te gaan. Ik adviseer nogmaals: doe gedegen marktonderzoek.
  • Als tweede wordt genoemd dat het geld al op is voordat je echt kan beginnen met het verkopen. Voorkom dit door een gedegen financiële planning te maken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wees daarbij conservatief en laat deze door anderen toetsen. Misschien ben je uitgaven vergeten. Als je aan het begin al kan zien dat er onvoldoende geld is, terwijl je toch conservatief hebt begroot, zal je direct maatregelen moeten nemen. Stel prioriteiten en pas het uitgavenpatroon aan. Ga ook snel en serieus op zoek naar extra middelen en maak dit een prioriteit voor je team. Daarnaast moet je het zoeken naar klanten ook versnellen en er voor kiezen dat hoewel alles nog niet perfect is, je het product toch al bij bepaalde klanten aanbiedt. Begin daar dan snel mee.
  • Als derde wil ik ingaan op het feit dat het team niet goed genoeg is. Een investeerder zal met name naar het team kijken en zich afvragen of de benodigde vaardigheden en kwaliteiten voor succes aanwezig zijn. Als het team niet functioneert zal er zeker vertraging optreden in de ontwikkeling van de onderneming en zal snelle groei niet mogelijk zijn. Wellicht zal de business zelfs helemaal niet van de grond komen. Denk vanaf het prille begin na over je team en zorg voor complementariteit. Denk aan verschillende talenten en kennis en ook aan verschillende type mensen. Naar mijn mening zijn onder meer de volgende kenmerken belangrijk voor een goede mix in het team: doortastend, behoudend, sociaal, slim, vasthoudend, creatief, vertrouwenwekkend. Voor de benodigde (levens)ervaring is het belangrijk om gebruik te maken van een coach of mentor.

 

Conclusie

De conclusie is niet heel anders dan die in mijn blog van april vorig jaar. Ik wil nogmaals de nadruk leggen op goed marktonderzoek. Dit om te voorkomen dat er tijd en geld verspild wordt en om te zorgen dat je sneller en efficiënter je idee kan vertalen naar een product waar de markt behoefte aan heeft. Leg vervolgens de focus op het vormen van een super team met veelzijdigheid in kennis, vaardigheden en persoonlijkheden. Tenslotte, besteed veel aandacht aan de financiën aan zowel de uitgaven- als de inkomstenkant. Heb je deze drie zaken goed voor elkaar, dan zijn de kansen op groei en succes zeker aanwezig.

Neem gerust contact met mij op.

 

Hans Janssen

Amsterdam, 8 februari 2016

 

 

 

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Business Coaching, Financiering, Groeistrategie, Ondernemen, Ondernemerschap, Start-up and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s