Peter en zijn energierekening

energie =kosten vergelijken

Te veel betalen is niet slim en niet nodig

Peter had nooit stil gestaan bij zijn energierekening. “Die betaal ik gewoon maandelijks, meer niet”. Tot Jelle hem uitlegde dat hij iedere maand onnodig veel betaalt en hij daar iets aan zou moeten doen. Hij moest gewoon overstappen naar een andere leverancier. Peter aarzelt, net als zo veel andere particulieren en managers van MKB bedrijven. Hun onjuiste argumenten: “veel gedoe en wat scheelt het nou eigenlijk”

 

Peter: “Weer iemand die zegt dat ik moet overstappen. Ik heb gewoon geen zin in ingewikkelde processen voor die paar tientjes”

Jelle: “Het is echt niet ingewikkeld en je hoeft er zelf nauwelijks iets aan te doen. Ook gaat het in de meeste gevallen niet over een paar tientjes, maar over honderden Euro’s. Kan je gewoon iets leuks mee doen”.

Peter wil zijn energieleverancier bellen met de vraag of het wat goedkoper kan. Na een paar keer bellen, raakt hij wat geïrriteerd.

geirriteerd

Peter: “Steeds dat wachten, ik heb wel wat beters te doen”. Een mevrouw aan de lijn: “goed dat u belt, wij kunnen wel iets aan uw tarieven doen, u krijgt korting”. Dat is mooi geregeld denkt Peter: “wellicht is het toch de moeite waard.”

Wat Peter niet beseft, is dat zijn leverancier, die hem niet uit zichzelf heeft benaderd om korting te geven, vervolgens ook zeker niet de beste deal aan Peter offreert. Peter laat, als hij op het aanbod ingaat, weer geld liggen.

Jelle: “Je kan beter zelf op onderzoek gaan en onafhankelijk aanbiedingen vergelijken, die grote jongens zijn er echt niet voor jou. Waarom zou jij die energiemaatschappijen subsidiëren?”

geld besparenenergie

Peter: “Wat moet ik dan nog meer doen, ik heb er eigenlijk geen zin meer in en ook geen tijd voor. Ook al zie ik in dat je best veel geld in je portemonnee kan houden.”

Er is voor Peter toch nog een oplossing. Als je geen tijd hebt, of geen zin, of je kan het gewoon niet, laat een ander dan zorgen dat jij per maand extra geld overhoudt.

Jelle: “Als je er zelf dan geen tijd in wilt stoppen, of als je heet niet snapt, laat het dan doen. Iemand die alles voor je uitzoekt en regelt.”

Peter: “Ja, maar hoe weet ik dan dat ik niet in de maling wordt genomen, kan ik zomaar een adviseur vertrouwen? Ik wordt vaak gebeld, maar het zijn van die pushers en volgens mij zijn ze niet onafhankelijk.”

Jelle: “Je kan met zo’n adviseur bellen, een gesprek hebben en een gevoel krijgen. Ook checken of hij echt onafhankelijk is, of dat hij gelieerd is aan één of meerdere energieleveranciers. Daarnaast ben jij altijd degene die van de nieuwe leverancier het eindaanbod krijgt. Wanneer dat niet hetzelfde is als wat je hebt afgesproken met je adviseur, dan accepteer je het niet.”

slapend rijk worden

Peter: “Kost het mij dan toch niet weer tijd?”

Jelle: “Nee! Het enige wat jij hoeft te doen is:

  • Overzicht laatste jaarafrekening geven
  • Laten weten wat je huidige maandbedrag is en wat voor soort contract je hebt.”

Peter: “En dan?”

Jelle: “Die adviseur doet een besparingsvoorstel. Hij laat je precies zien wat je voordeel is. Als jij dat een goed voorstel vindt, regelt die adviseur de overstap. Jij hoeft niets te doen en je wordt door je nieuwe leverancier benaderd en krijgt de gegevens van je contract zoals je leverancier die al eerder aan je heeft gemaild”

Peter: “Kost deze service geld?”

Jelle: “Uiteraard, maar alleen als jij er op vooruit gaat. In zo’n geval betaal jij een percentage van rond de 20% van de besparing die je het eerste jaar hebt. Het is No Cure No Pay”

Peter: “Onze energierekening is ongeveer €250 per maand. Wat zou ik dan kunnen besparen?”

Jelle: “Dat hangt natuurlijk van je verbruik af. Stel nu eens dat je 15% kan besparen, dan is dat per jaar €450 en €360 daarvan is voor jou. En dat zonder iets te doen.”

Peter: “Nu moet ik echt eerlijk zijn. Ik kan geen reden bedenken om het niet te doen.”

 

Hans Janssen

Amsterdam, 9 juni 2016

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Energiekosten, Kosten besparen, MKB Operations, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Peter en zijn energierekening

  1. Hans. Janssen says:

    Hans Goed stuk,maar eerste zin is te ingewikkeld,Ik zou zeggen Te veel betalen, dom en niet nodig ,want wij ……… Kleine tekst te lang. Email: h.janssen.19@kpnmail.nl Web: http://www.hobbypoint.info Tel: 06-53835730 samen voor duurzaam !

    > Op 9 jun. 2016, om 12:01 heeft Hans Janssen en Partners het volgende geschreven: > >

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s