Meer consumenten verlagen hun energiekosten

Veranderende mindset

In mijn vorige blog over energie beschreef ik hoe Peter geld liet liggen omdat hij een onjuist beeld had over het overtappen naar een andere energieleverancier. Ik merk inmiddels dat veel consumenten de bekende vooroordelen m.b.t. overstappen loslaten en zichzelf een dienst bewijzen door met overstappen naar een goedkopere energieleverancier honderden Euro’s per jaar te besparen. Ik hoor nu vaker reacties als: “waarom ook niet, als het echt geen moeite kost”. Ik merkt ook dat klanten het prettig vinden als ik alles voor ze regel en ze zelf niets hoeven te doen.

Nu is het moment

Met de huidige lage olieprijzen en toegenomen concurrentie tussen de energie leveranciers is het nu een goed moment om te bepalen of je moet overstappen. Je moet nu ook overwegen of het interessant is om te kiezen voor een contract met een langere looptijd. Ik ben persoonlijk niet voor contacten van langer dan 3 jaar, maar er zijn klanten die zich nu wel voor 5 jaar willen vastleggen. De reden dat ik adviseer om tot drie jaar of korter te gaan is dat ik denkt dat olieprijzen nog best lager kunnen en dat de blijvende felle concurrentie zal zorgen dat leveranciers steeds weer met nieuwe aantrekkelijke aanbiedingen zullen komen. Kleine leveranciers winnen marktaandeel.

Belangrijk: pak de telefoon of ga achter de computer en maak die overstap. Laat het geld niet liggen bij je huidige leverancier, maar zorg dat het bij jou terecht komt.

Denk vooral niet dat als je een vast contract  hebt, dat je maar moet wachten tot aan de afloopdatum.Een contact is altijd af te kopen. Ondanks de boete kan het in veel gevallen toch geld opleveren als je overstapt.

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
1,5 jaar € 50,-  stroom   –  € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar € 75,-  stroom  –  € 75,-  gas
2 tot 2,5 jaar € 100,-  stroom –  € 100,-  gas
meer dan 2,5 jaar € 125,-  stroom –  € 125,- gas

De laatste maand

De laatste maand varieerde de jaarlijkse besparing voor mijn klanten van minimaal €480 to €1800 per jaar. Er is niet per se één leverancier die de beste is. Het hangt onder andere van de regio af en daarnaast hebben de leveranciers op verschillende momenten hun scherpste aanbieding.

Er zijn klanten die het toch prettig vinden om het hele proces uit te besteden. Het scheelt ze tijd en de klanten hoeven zelf eigenlijk nergens aan te denken. Het enige waar men altijd alert op moet zijn is dat bij ontvangst van het nieuwe contact de prijzen en voorwaarden niet afwijken van de informatie die bij het moment van de overstap is ontvangen. In bijna alle gevallen gaat dit goed, maar het is belangrijk om goed te verifiëren om later verrassingen te voorkomen. Er is overigens altijd een bedenktijd van 14 dagen, waarbinnen je de overstap weer terug kunt draaien. Dat heb ik bij mijn klanten nog nooit meegemaakt.

Hans Janssen en Partners

Amsterdam, 23 augustus 2016

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Energiekosten, Kosten besparen, Uncategorized, Veranderen and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s