Overstappen ja, maar wees zorgvuldig

 

energiekosten

 Lagere energierekening

Natuurlijk, er ligt nog steeds geld op straat. Overstappen van energieleverancier is nog steeds de moeite waard en veel Nederlanders staan er meer voor open. Dit betreft zowel particulieren als ondernemingen. De energieprijzen zijn (nog) laag en dus loont het om te kijken of ook de energierekening omlaag kan. In het Financiële Dagblad van 5 januari staat dit artikel over Wakker Worden.

 

energieleveranciers

Concurrentie

De leveranciers van energie buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en acties. “Instapkorting”,”Loyaliteitsbonus”, “Welkomstbonus”, “Blijven Loont Korting”, je kan het zo gek niet verzinnen of de leverancier heeft wel een cadeautje voor de consument. Dit is goed nieuws, maar het is wel belangrijk dat je als klant scherp blijft en je niet te makkelijk laat verleiden.

Echte klantgerichtheid vaak ver te zoeken

Vorige week werd ik door een MKB relatie benaderd. Hij zat bij Nuon en kreeg net een “mooi loyaliteit verlengingsaanbod” binnen. Hij wilde dat ik er toch nog even naar keek. Het bleek al snel dat het bod van NUON echt niet zo aantrekkelijk was. De klant zou €4900 per jaar gaan betalen. Na enig zoeken constateerde ik dat het aanbod een stuk beter zou kunnen. Loyaliteit heeft ook een prijskaartje. NUON beloonde haar klant niet echt. E.ON zou het veel beter doen. Zij boden via de vergelijker op onze website een contract aan voor hetzelfde verbruik voor €4360 p.j.. E.ON liet echter niet toe dat de omzetting via het internet gedaan kon worden. Geen probleem dacht ik. Ik belde E.ON en wees de klanten manager op hun aanbod dat ik wilde afsluiten. Hij vond het vreemd dat het niet via internet kon, maar als ik de volgende werkdag zou terugbellen zou alles geregeld worden. Ik wilde mijn klant echter al informeren over de inhoud van het contract en toen ik hierom vroeg, stuurde de prettige en behulpzame E.ON medewerker mij een bevestiging. De volgende werkdag belde ik weer om de gegevens van de klant op te geven en werd wederom door een aardige medewerker te woord gestaan. Hij meldde echter dat het contract niet kon worden afgesloten. Het stond wel aangeboden op het internet, maar dat betekende niet dat ik dat kon gebruiken. De collega die het aanbod had bevestigd had zich vergist en hij bood daarvoor welgemeende excuses aan. Er zijn echter fouten gemaakt door E.ON en er zou gekeken worden naar een nieuw en aantrekkelijk aanbod. Dit bleek het standaard MKB aanbod te zijn en was duurder dan het aanbod dat ik eerder had gekregen. E.ON bleek niet in staat om de klant tegemoet te komen en enige flexibiliteit te tonen. Ik noem het een gemiste kans, want met een beetje creativiteit had E.ON het aanbod gewoon gestand kunnen doen en hadden ze een nieuwe en tevreden klant gehad. Nu hebben twee vriendelijke en behulpzame medewerkers tijd en dus geld geïnvesteerd in communicatie, maar hebben geen nieuwe klant en een minnetje achter de E.ON naam. Op de sociale media werd mijn probleem snel opgepikt door weer een andere afdeling van E.ON. Ze zijn er nog mee bezig, maar mijn klant is een beetje klaar met wachten. Ik wacht nog maar wel even af.

energie =kosten vergelijken

Conclusie

Stap als consument vooral over als het iets oplevert. Het kan snel en makkelijk. Wees echter ook alert op de aanbieding, bijvoorbeeld hoe en wanneer werken de kortingen, wanneer betaal ik een opzegvergoeding en hoe hoog is de. Ga na of het allemaal echt klopt en overweeg om je te laten adviseren om twijfels uit te sluiten en ook om het leven nog gemakkelijker te maken. Zelfs op vergelijking sites zijn de aanbiedingen niet altijd wat het lijkt.

 

Hans Janssen

Amsterdam, 5 januari 2017

 

 

 

 

About hanscfjjanssen

Business coach om ondernemers succesvol te maken. Ik gebruik mijn commerciële en financiële ervaring en mijn netwerk om ondernemingen beter te laten presteren. Meer informatie op mijn LinkedIn profiel: http://nl.linkedin.com/in/hanscfjjanssen/
This entry was posted in Energiekosten, Klantbehoud, Klantgericht ondernemen, Kosten besparen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s