EnergyWakeUp deal van de week

Vanaf volgende week maandag, lanceert EnergyWakeUp de deal van de week. Deze deal betreft een zeer aantrekkelijke energieaanbieding. Dit kan zijn voor een bepaalde regio, of bijvoorbeeld een groene aanbieding.

EnergyWakeUp Deal of the Week

Wij willen de klant attent maken op de mogelijkheid om geld te besparen op zijn of haar energierekening. Wij doen dat op een zeer transparante en duidelijke manier. Wij ontzorgen, zodat je zelf niet met administratieve afwikkeling te maken hebt en nemen het hele proces van de klant over.

EnergyWakeUp is onafhankelijk (geen relatie met energieleveranciers) en hebben een zeer groot aantal aanbiedingen. Kortom, bij EnergyWakeUp ben je in goede handen.

Kijk iedere maandag op onze site of op onze FaceBook pagina en maak gebruik van mooie aanbiedingen.

 

Amsterdam, 1 april 2017.

Posted in energiecontract, Energiekosten, gas en elektra, Uncategorized | Leave a comment

Overstappen ja, maar wees zorgvuldig

 

energiekosten

 Lagere energierekening

Natuurlijk, er ligt nog steeds geld op straat. Overstappen van energieleverancier is nog steeds de moeite waard en veel Nederlanders staan er meer voor open. Dit betreft zowel particulieren als ondernemingen. De energieprijzen zijn (nog) laag en dus loont het om te kijken of ook de energierekening omlaag kan. In het Financiële Dagblad van 5 januari staat dit artikel over Wakker Worden.

 

energieleveranciers

Concurrentie

De leveranciers van energie buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en acties. “Instapkorting”,”Loyaliteitsbonus”, “Welkomstbonus”, “Blijven Loont Korting”, je kan het zo gek niet verzinnen of de leverancier heeft wel een cadeautje voor de consument. Dit is goed nieuws, maar het is wel belangrijk dat je als klant scherp blijft en je niet te makkelijk laat verleiden.

Echte klantgerichtheid vaak ver te zoeken

Vorige week werd ik door een MKB relatie benaderd. Hij zat bij Nuon en kreeg net een “mooi loyaliteit verlengingsaanbod” binnen. Hij wilde dat ik er toch nog even naar keek. Het bleek al snel dat het bod van NUON echt niet zo aantrekkelijk was. De klant zou €4900 per jaar gaan betalen. Na enig zoeken constateerde ik dat het aanbod een stuk beter zou kunnen. Loyaliteit heeft ook een prijskaartje. NUON beloonde haar klant niet echt. E.ON zou het veel beter doen. Zij boden via de vergelijker op onze website een contract aan voor hetzelfde verbruik voor €4360 p.j.. E.ON liet echter niet toe dat de omzetting via het internet gedaan kon worden. Geen probleem dacht ik. Ik belde E.ON en wees de klanten manager op hun aanbod dat ik wilde afsluiten. Hij vond het vreemd dat het niet via internet kon, maar als ik de volgende werkdag zou terugbellen zou alles geregeld worden. Ik wilde mijn klant echter al informeren over de inhoud van het contract en toen ik hierom vroeg, stuurde de prettige en behulpzame E.ON medewerker mij een bevestiging. De volgende werkdag belde ik weer om de gegevens van de klant op te geven en werd wederom door een aardige medewerker te woord gestaan. Hij meldde echter dat het contract niet kon worden afgesloten. Het stond wel aangeboden op het internet, maar dat betekende niet dat ik dat kon gebruiken. De collega die het aanbod had bevestigd had zich vergist en hij bood daarvoor welgemeende excuses aan. Er zijn echter fouten gemaakt door E.ON en er zou gekeken worden naar een nieuw en aantrekkelijk aanbod. Dit bleek het standaard MKB aanbod te zijn en was duurder dan het aanbod dat ik eerder had gekregen. E.ON bleek niet in staat om de klant tegemoet te komen en enige flexibiliteit te tonen. Ik noem het een gemiste kans, want met een beetje creativiteit had E.ON het aanbod gewoon gestand kunnen doen en hadden ze een nieuwe en tevreden klant gehad. Nu hebben twee vriendelijke en behulpzame medewerkers tijd en dus geld geïnvesteerd in communicatie, maar hebben geen nieuwe klant en een minnetje achter de E.ON naam. Op de sociale media werd mijn probleem snel opgepikt door weer een andere afdeling van E.ON. Ze zijn er nog mee bezig, maar mijn klant is een beetje klaar met wachten. Ik wacht nog maar wel even af.

energie =kosten vergelijken

Conclusie

Stap als consument vooral over als het iets oplevert. Het kan snel en makkelijk. Wees echter ook alert op de aanbieding, bijvoorbeeld hoe en wanneer werken de kortingen, wanneer betaal ik een opzegvergoeding en hoe hoog is de. Ga na of het allemaal echt klopt en overweeg om je te laten adviseren om twijfels uit te sluiten en ook om het leven nog gemakkelijker te maken. Zelfs op vergelijking sites zijn de aanbiedingen niet altijd wat het lijkt.

 

Hans Janssen

Amsterdam, 5 januari 2017

 

 

 

 

Posted in Energiekosten, Klantbehoud, Klantgericht ondernemen, Kosten besparen | Tagged , , | Leave a comment

De goede volgorde in de pitch

Dit goede verhaal van Andy Raskin vertaalt de Why, What, How. De juiste volgorde en de juiste context zijn belangrijk in de pitch. Bedenk waarom de toehoorders naar je zitten te luisteren en hoe je door het juiste te zeggen op het juiste moment, de impact van je verhaal groot maakt. 

Van de ondernemer wordt enthousiasme verwacht als hij een pitch presenteert. Nog belangrijker is één van de meest essentiële eigenschappen in het leven van iedereen: empatisch vermogen. Verplaats jezelf in de toehoorder; waarom zit die daar en waarmee wordt hij of zij geraakt. Iedereen is daarbij verschillend, maar ze zitten toch naar jou te luisten met een gemeenschappelijk doel: ze willen door jou positief getroffen worden. 

Veel plezier bij het lezen van dit artikel. 

thttps://medium.com/the-mission/the-greatest-sales-deck-ive-ever-seen-4f4ef3391ba0#.uwhsvwp7d

Hans Janssen

Amsterdam 21 september 2016

Posted in Business Coaching, Fundraising, Marketing, Ondernemen, Presenteren, sales en marketing, Start-up | Tagged , , , | Leave a comment

Meer consumenten verlagen hun energiekosten

Veranderende mindset

In mijn vorige blog over energie beschreef ik hoe Peter geld liet liggen omdat hij een onjuist beeld had over het overtappen naar een andere energieleverancier. Ik merk inmiddels dat veel consumenten de bekende vooroordelen m.b.t. overstappen loslaten en zichzelf een dienst bewijzen door met overstappen naar een goedkopere energieleverancier honderden Euro’s per jaar te besparen. Ik hoor nu vaker reacties als: “waarom ook niet, als het echt geen moeite kost”. Ik merkt ook dat klanten het prettig vinden als ik alles voor ze regel en ze zelf niets hoeven te doen.

Nu is het moment

Met de huidige lage olieprijzen en toegenomen concurrentie tussen de energie leveranciers is het nu een goed moment om te bepalen of je moet overstappen. Je moet nu ook overwegen of het interessant is om te kiezen voor een contract met een langere looptijd. Ik ben persoonlijk niet voor contacten van langer dan 3 jaar, maar er zijn klanten die zich nu wel voor 5 jaar willen vastleggen. De reden dat ik adviseer om tot drie jaar of korter te gaan is dat ik denkt dat olieprijzen nog best lager kunnen en dat de blijvende felle concurrentie zal zorgen dat leveranciers steeds weer met nieuwe aantrekkelijke aanbiedingen zullen komen. Kleine leveranciers winnen marktaandeel.

Belangrijk: pak de telefoon of ga achter de computer en maak die overstap. Laat het geld niet liggen bij je huidige leverancier, maar zorg dat het bij jou terecht komt.

Denk vooral niet dat als je een vast contract  hebt, dat je maar moet wachten tot aan de afloopdatum.Een contact is altijd af te kopen. Ondanks de boete kan het in veel gevallen toch geld opleveren als je overstapt.

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
1,5 jaar € 50,-  stroom   –  € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar € 75,-  stroom  –  € 75,-  gas
2 tot 2,5 jaar € 100,-  stroom –  € 100,-  gas
meer dan 2,5 jaar € 125,-  stroom –  € 125,- gas

De laatste maand

De laatste maand varieerde de jaarlijkse besparing voor mijn klanten van minimaal €480 to €1800 per jaar. Er is niet per se één leverancier die de beste is. Het hangt onder andere van de regio af en daarnaast hebben de leveranciers op verschillende momenten hun scherpste aanbieding.

Er zijn klanten die het toch prettig vinden om het hele proces uit te besteden. Het scheelt ze tijd en de klanten hoeven zelf eigenlijk nergens aan te denken. Het enige waar men altijd alert op moet zijn is dat bij ontvangst van het nieuwe contact de prijzen en voorwaarden niet afwijken van de informatie die bij het moment van de overstap is ontvangen. In bijna alle gevallen gaat dit goed, maar het is belangrijk om goed te verifiëren om later verrassingen te voorkomen. Er is overigens altijd een bedenktijd van 14 dagen, waarbinnen je de overstap weer terug kunt draaien. Dat heb ik bij mijn klanten nog nooit meegemaakt.

Hans Janssen en Partners

Amsterdam, 23 augustus 2016

Posted in Energiekosten, Kosten besparen, Uncategorized, Veranderen | Tagged , | Leave a comment

Peter en zijn energierekening

energie =kosten vergelijken

Te veel betalen is niet slim en niet nodig

Peter had nooit stil gestaan bij zijn energierekening. “Die betaal ik gewoon maandelijks, meer niet”. Tot Jelle hem uitlegde dat hij iedere maand onnodig veel betaalt en hij daar iets aan zou moeten doen. Hij moest gewoon overstappen naar een andere leverancier. Peter aarzelt, net als zo veel andere particulieren en managers van MKB bedrijven. Hun onjuiste argumenten: “veel gedoe en wat scheelt het nou eigenlijk”

 

Peter: “Weer iemand die zegt dat ik moet overstappen. Ik heb gewoon geen zin in ingewikkelde processen voor die paar tientjes”

Jelle: “Het is echt niet ingewikkeld en je hoeft er zelf nauwelijks iets aan te doen. Ook gaat het in de meeste gevallen niet over een paar tientjes, maar over honderden Euro’s. Kan je gewoon iets leuks mee doen”.

Peter wil zijn energieleverancier bellen met de vraag of het wat goedkoper kan. Na een paar keer bellen, raakt hij wat geïrriteerd.

geirriteerd

Peter: “Steeds dat wachten, ik heb wel wat beters te doen”. Een mevrouw aan de lijn: “goed dat u belt, wij kunnen wel iets aan uw tarieven doen, u krijgt korting”. Dat is mooi geregeld denkt Peter: “wellicht is het toch de moeite waard.”

Wat Peter niet beseft, is dat zijn leverancier, die hem niet uit zichzelf heeft benaderd om korting te geven, vervolgens ook zeker niet de beste deal aan Peter offreert. Peter laat, als hij op het aanbod ingaat, weer geld liggen.

Jelle: “Je kan beter zelf op onderzoek gaan en onafhankelijk aanbiedingen vergelijken, die grote jongens zijn er echt niet voor jou. Waarom zou jij die energiemaatschappijen subsidiëren?”

geld besparenenergie

Peter: “Wat moet ik dan nog meer doen, ik heb er eigenlijk geen zin meer in en ook geen tijd voor. Ook al zie ik in dat je best veel geld in je portemonnee kan houden.”

Er is voor Peter toch nog een oplossing. Als je geen tijd hebt, of geen zin, of je kan het gewoon niet, laat een ander dan zorgen dat jij per maand extra geld overhoudt.

Jelle: “Als je er zelf dan geen tijd in wilt stoppen, of als je heet niet snapt, laat het dan doen. Iemand die alles voor je uitzoekt en regelt.”

Peter: “Ja, maar hoe weet ik dan dat ik niet in de maling wordt genomen, kan ik zomaar een adviseur vertrouwen? Ik wordt vaak gebeld, maar het zijn van die pushers en volgens mij zijn ze niet onafhankelijk.”

Jelle: “Je kan met zo’n adviseur bellen, een gesprek hebben en een gevoel krijgen. Ook checken of hij echt onafhankelijk is, of dat hij gelieerd is aan één of meerdere energieleveranciers. Daarnaast ben jij altijd degene die van de nieuwe leverancier het eindaanbod krijgt. Wanneer dat niet hetzelfde is als wat je hebt afgesproken met je adviseur, dan accepteer je het niet.”

slapend rijk worden

Peter: “Kost het mij dan toch niet weer tijd?”

Jelle: “Nee! Het enige wat jij hoeft te doen is:

 • Overzicht laatste jaarafrekening geven
 • Laten weten wat je huidige maandbedrag is en wat voor soort contract je hebt.”

Peter: “En dan?”

Jelle: “Die adviseur doet een besparingsvoorstel. Hij laat je precies zien wat je voordeel is. Als jij dat een goed voorstel vindt, regelt die adviseur de overstap. Jij hoeft niets te doen en je wordt door je nieuwe leverancier benaderd en krijgt de gegevens van je contract zoals je leverancier die al eerder aan je heeft gemaild”

Peter: “Kost deze service geld?”

Jelle: “Uiteraard, maar alleen als jij er op vooruit gaat. In zo’n geval betaal jij een percentage van rond de 20% van de besparing die je het eerste jaar hebt. Het is No Cure No Pay”

Peter: “Onze energierekening is ongeveer €250 per maand. Wat zou ik dan kunnen besparen?”

Jelle: “Dat hangt natuurlijk van je verbruik af. Stel nu eens dat je 15% kan besparen, dan is dat per jaar €450 en €360 daarvan is voor jou. En dat zonder iets te doen.”

Peter: “Nu moet ik echt eerlijk zijn. Ik kan geen reden bedenken om het niet te doen.”

 

Hans Janssen

Amsterdam, 9 juni 2016

Posted in Energiekosten, Kosten besparen, MKB Operations, Uncategorized | Tagged , , , , , | 2 Comments

Onnodig te veel betalen

Particulieren en MKB ondernemers betalen nog steeds te veel voor hun energie. Naast het bezuinigen op het verbruik, is het ook nog steeds mogelijk om de kosten per m3 gas en kWh elektriciteit te verlagen. Het heeft mij gefascineerd om te ontdekken dat consumenten en ondernemingen op dit terrein vaak zoveel geld laten liggen. Wat zit daar toch achter?

 

energiekosten besparen

Energiekosten verlagen is geen prioriteit voor consument en MKB

De Autoriteit consument en markt heeft recent geconcludeerd dat er nog veel te besparen valt op energiekosten. Ondertussen gaat de overheid de druk duidelijk opvoeren en bedrijven dwingen om energie te besparen. Er komt een moment dat ook de particulier gedwongen wordt zijn huishouden energie zuiniger te maken.

Ik heb besloten om in samenwerking met EnergyWakeUp zowel particulieren en MKB ondernemers te helpen hun kosten te verlagen. Op de tab Energiekosten verlagen zie u hoe dat kan. Tijdens gesprekken met particulieren en bedrijven heb ik trachten te achterhalen waarom er zo weinig wordt geswitcht van energieleverancier. Dit is een zeer belangrijke manier om op kosten voor energie te besparen. Het dient wel gezegd te worden dat het switchen van energieleverancier niet automatisch betekent dat je het energieverbruik omlaag brengt. Je verlaagt wel de kosten per verbruikseenheid.

Er is een aantal reacties die regelmatig wordt genoemd op de vraag waarom er niet wordt overgestapt:

 • eigenlijk nooit zo bij stil gestaan
 • geen prioriteit
 • ik heb geen zin en geen tijd om dat te regelen
 • kost veel moeite om over te stappen, “veel gedoe”
 • maakt toch niet veel uit
 • energiemaatschappijen zijn onbetrouwbaar:  zodra je klant bent gaan ze prijzen weer verhogen

Feit is dat door de bovenstaande reacties en aannames, veel geld bij de leveranciers terecht komt terwijl dit geld ook in de portemonnaie van de onderneming of particulier terecht zou kunnen komen. Een gemiste kans.

 

samen energie besparen

Waarom toch doen of laten doen

 • de eenvoud van het overstappen
 • de substantiële besparingen

Je hoeft het overstappen niet zelf te doen, laat het voor je doen. Om de besparingen voor de energieverbruikers toch te realiseren ontzorg ik in het proces van overstappen. Ik zoek uit wat de overstap oplevert en vervolgens regel ik de overstap.

Hans Janssen Advies en Business Coaching

Amsterdam 17 mei 2016.

 

Posted in Coaching, Energiekosten, Kosten besparen, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Financial Management uit de vorige eeuw

Geldkistje

Als Finance Manager moet je vooral zorgvuldig met de toevertrouwde gelden omgaan

Financieel wanbeheer; een kreet die menigeen doet schrikken. Het leidt er meestal toe dat mensen of organisaties hun geld kwijt zijn geraakt door onverantwoordelijk gedrag van anderen. Het zijn in de meeste gevallen CFO’s of financiële managers, die in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de financiële gang van zaken. Onder hun verantwoordelijkheid valt ook hetmanagen van de risico’s die met de financiële activa worden aangegaan.

In mijn rol als bankier en finance manager vond ik het altijd belangrijk dat wij ons er zeer van bewust waren dat we met het geld van anderen werken, dat ons in vertrouwen is gegeven. Het is dus onze taak om hier verantwoordelijk mee om te gaan en te zorgen dat wij de risico’s onderkennen als wij iets met het geld van anderen doen.

Ik vind dit zo’n normaal gegeven, dat ik niet wist wat ik las toen ik eerder deze week een artikel onder ogen kreeg uit de Volkskrant over de gemeente Nijmegen die maar liefst €21 miljoen aan belastinggeld liet verdwijnen. Hoe onzorgvuldig gaat men met het geld van anderen om, in dit geval belastinggeld.

 

geld

De gemeente en financial management

De gemeenten Nijmegen heeft ambitieuze plannen voor gebiedsontwikkeling. Er moest voor deze plannen wel een onderneming met zijn slachterij verdwijnen. Dit gaat niet zonder slag of stoot en de gemeente wordt gedwongen te beslissen om de ondernemer uit te kopen of om de onderneming de vergunning te geven. Zoals gezegd, de gemeente is ambitieus en wil een mooi woongebied zonder de slachterij; uitkopen dus. Dan begint de ellende door gebrek aan professioneel financieel management. In het kort mijn conclusies bij het lezen van het artikel.

 • haast is geen goede raadgever. De politiek had haast. Ze wilden verder ontwikkelen, dus moest er snel uitgekocht worden. Op zo’n moment wordt verantwoordelijk financieel beheer ondergeschikt aan ambitie en scoringsdrang.
 • te weinig kennis en verdieping. Het bleek dat de gemeente zich niet voldoende had verdiept in de ware (financiële) situatie van de relatie (de ondernemer die uitgekocht ging worden). De financiële positie van de relatie was niet goed geanalyseerd. De kennis van de industrie was er niet. Als er gebrek aan kennis is, hoeft dat geen probleem te zijn als je de kennis dan maar van buiten haalt.  Misplaatste onderschatting van de waarde van kennis en informatie en overschatting van eigen kennisniveau.
 • geen duidelijke financiële governance. De verantwoordelijke wethouder komt met een voorstel en een uitkoopbedrag van maar liefst €27 miljoen. Men vindt het bedrag veel te hoog maar geeft de ambtenaar toch het groene licht met wat algemene opmerkingen zoals: “laat je geen poot uitdraaien”,  “het mag geen weggegooid geld worden” en “niet alles in één keer betalen”. Dit heeft weinig met financiële governance te maken.
 • als je je als financial manager onder druk laat zetten neem je meestal geen goede beslissingen. De ondernemer besloot de druk op de gemeente op te voeren. Hij vertelde dat er een deal klaar lag voor een nieuwe fabriek elders in Brabant met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de ING. Zij zouden zich hebben gecommitteerd om €34 miljoen te investeren. Als de gemeente dan €27,6 mln zou betalen om de onderneming uit te kopen is alles geregeld. De gemeente laat zich vervolgens onder druk zetten en heeft het over een “slikken of stikken” situatie. Ook wilden de andere financiers dat het hele bedrag in één keer betaald zou worden en ook hieraan heeft de gemeente  gehoor gegeven. Er zijn geen duidelijke redenen genoemd voor het “slikken of stikken” scenario. Een stevige financiële manager laat zich niet onder druk zetten. Zolang het volledige plaatje niet duidelijk is gaat hij niet akkoord.
 • als je een interne afspraak hebt gemaakt die er is om het geld (in dit geval belastinggeld) te beschermen, dan hou je je daaraan. Omdat er nogal wat onduidelijk was wilde de gemeente niet het hele bedrag is één keer betalen. Dit klinkt als een wijze suggestie. Echter, bij verantwoordelijk financieel beheer zal helemaal niets betaald worden zolang men twijfels heeft. Zeven maanden nadat de gemeente het hele bedrag in één keer heeft overgemaakt naar de ondernemer, laat deze weten dat hij de onderneming staakt wegens moeilijke marktomstandigheden.
 • goed financieel management handelt op juiste documentatie en informatie. De wethouder “ging ervan uit” dat de deal rond was, “want dat had de ondernemer van de slachterij gezegd”. Er was slechts een offerte die nog niet door de ondernemer was getekend en er was nog geen enkele vorm van finale documentatie van de ING of BOM. ING zegt dat er geen sprake was van een deal en dat ze halverwege waren. Ik denk dat er ook onvoldoende contact met de financiers was, anders zou zo’n mistverstand niet kunnen ontstaan.
 • toets je ideeën met derden en betracht openheid en transparantie zodat je zinvolle input kan krijgen van mensen met relevante kennis en ervaring. De indruk werd gewekt dat de wethouder veel werkte met geheime nota’s en met besloten vergaderingen in selecte kring. Mensen van buiten met expertise kwamen niet in het verhaal voor. Men ging af op beperkte eigen kennis en voer blind op de ING en de BOM.

experts

Conclusie

Mijn conclusie is dat er in deze transactie door de gemeente Nijmegen zeer onzorgvuldig is omgegaan met het geld van anderen (belastinggeld). Het komt allemaal zeer amateuristisch over. Ook de reactie van de gemeente dat ze zich belazerd voelen en dat ze om de tuin zijn geleid, komt niet sterk oever. De gemeente heeft zelf essentiële fouten gemaakt als het gaat om verantwoordelijk financieel beleid.

 

Hans Janssen

HJ ABC (Hans Janssen Advies en Business Coaching)

Amsterdam, 11 april 2016

 

Posted in Business Coaching, Financial governance, Financieel Management, Financiering, management | Tagged , , , | 2 Comments

De leider en zijn team

together more

 

 

 

Teamwork is de toekomst

Er is geen twijfel mogelijk. Teamwork wordt overal steeds belangrijker en staat hoog op de agenda’s van directies en management teams. In een recent onderzoek door Deloitte “Global Human Capital Trends” blijkt dat de helft van de 7000 ondervraagde managers bezig is met teamwork in hun organisaties. De oude functionele silo’s maken snel plaats voor multidisciplinaire teams. We gaan meer samenwerken en minder doorlopend orders van bovenaf ontvangen en dan weer terug rapporteren. In een ander onderzoek is geconstateerd dat ongeveer de helft van medewerkers in teams actief is en dat dit aantal snel groeit. Naar mijn mening maakt het niet veel verschil of je nu praat over een team met een bepaalde missie in een grotere organisatie of dat het gaat om een kleine onderneming of zelfs een startup team. In alle gevallen is een team een optimale groep mensen met hun eigen unieke kenmerken en capaciteiten die samen succesvoller zijn dan alleen.


The leader in meFrans leidt

Frans, een ondernemer met een goed idee en veel energie heeft startup fase van zijn onderneming met succes volbracht. Het idee is uitgewerkt tot een schaalbaar, in potentie winstgevend product, er is geld opgehaald, er zijn mensen bij de onderneming betrokken en er zijn zelfs een paar gebruikers.

Zoals een goede ondernemer betaamt, denkt Frans nu al na over de toekomst van zijn onderneming en vooral wat er geleerd is van de startup fase en wat er veranderd/verbeterd moet worden. Frans denkt op dat moment aan drie zaken: geld (hoe krijg ik in de toekomst nieuw geld, omzet (hoe krijg ik nieuwe klanten en genereer ik winstgevende omzet) en hoe bouw ik een goed team.

Frans besloot ook dat hij als leider prioriteiten moest stellen. Zijn focus zou in eerste instantie op het bouwen van een team komen te liggen. In dit blog wil ik het daarover hebben.

Frans zou ook de leider van een team in een grotere organisatie kunnen zijn. Waar loop jij tegenaan als je een goed team wil vormen en dit ook gedurende lange tijd bijeen wil houden?

Frans begon als snel te denken in namen en kennis en vaardigheden. Met zijn coach deed hij echter een stapje terug en kwam hij tot een lijst met eigenschappen die hij belangrijk vond voor verschillende teamleden.

 • Visionair. Iemand die het in zich heeft om lange termijn ontwikkelingen te kunnen zien in brede context. Zowel marktontwikkelingen als productontwikkelingen en hun samenhang.
 • Optimisten met een “can do” mentaliteit. Als zij aan boord zijn gaan ze er voor en stoppen alle energie in het behalen van successen.
 • Experts op het terrein van de dienst of het product.
 • Ervaren realist. Hij/zij stimuleert het genereren van ideeën en mogelijkheden, maar neemt ook de haalbaarheid en risico’s mee in de analyse en gebruikt zijn/haar ervaring.
 • De uitvoerder. Iemand die de interne kant van de onderneming bestuurt en betrouwbaar en accuraat is.
 • De leider. Iemand die het voortouw neemt, die stimuleert en die het beste uit zijn team haalt.

Mij lijkt dit een mooi team, dat wil zeggen, in potentie. Het zijn nu nog individuen met hele goeie eigenschappen, maar geen team. Hoe ga je ervoor zorgen dat het een succesvol team wordt.

mieren teamsWat is dan een succesvol team?

Bij een succesvol team is haar kracht meer dan de individuele krachten bij elkaar. Het samenwerken in zo’n team voegt extra waarde toe. De teamleden voegen iets aan elkaar en het team toe. Dit stelt wel eisen aan de teamleden en het leiderschap. Mits aan een aantal voorwaarden voldaan, zal het leiden to optimaal resultaat.

 • de leden van een team kunnen rekenen op elkaars expertise, kwaliteitswerk en tijd
 • er is welgemeende support voor elkaar, men helpt elkaar altijd, proactief of reactief
 • de leden zijn echte team players; het resultaat van het team is altijd belangrijker dan dat het individuele resultaat. Zonder teamresultaat is er geen individueel resultaat
 • de doelstellingen en taken zijn helder en alle leden van het team staan hier achter
 • iedereen weet hoe zijn persoonlijke inspanning bijdraagt aan het teamresultaat

 

team in stijgersHoe maak je als leidinggevende ondernemer een top team?

Wat voor eigenschappen heeft nu die leider die een top team kan bouwen, kan smeden en bij elkaar kan houden. Ik denk dat de kracht van zo’n leider vooral zit in het “team en haar individuele leden het werk te laten doen”. Ik bedoel dan niet alleen het uitvoerende werk, maar juist ook het uitdenken van de strategie om de doelstellingen te behalen. De echte leider:

 • zorgt dat de teamleden goed geïnformeerd zijn over de visie en doelstellingen van de onderneming en wat er verwacht wordt
 • laat zijn team nadenken over de onderneming en waar deze naar toe wil
 • zorgt voor de juiste mix aan kennis, vaardigheden en voldoende diversiteit
 • focust vervolgens vooral op de sterke kanten van de leden van het team
 • geeft het team vertrouwen en zorgt dat de teamleden elkaar vertrouwen
 • zorgt dat er veel, open een eerlijk gecommuniceerd wordt
 • moedigt initiatief aan en laat de teamleden leren (ook van fouten)
 • is empathisch sterk en geeft waardering voor acties en initiatieven. Zorgt dat de leden zich goed voelen
 • zorgt dat hij de teamleden persoonlijk goed kent, weet wat er bij hen speelt en gebruikt dit om een vertrouwensrelatie te ontwikkelen
 • zorgt voor een optimale werkomgeving met de gewenste middelen waardoor de leden goed hun werk kunnen doen
 • promoot zijn team in de organisatie en daarbuiten en legt nuttige contacten
 • trekt zichzelf een beetje terug zodat teamleden het gevoel krijgen dat zij echt in charge zijn en verantwoordelijk zijn
 • zorgt dat de successen van het team gevierd worden en binnen en buiten het team

 

verschil boss en leaderJij als leider

Als manager kan en moet je aan je eigen leiderschapskwaliteiten werken. Het is veel te gemakkelijk om te zeggen: “je bent een leider of je bent het niet”. Vergeet daarbij niet dat de moderne leider sterk verschilt van de oude hiërarchisch ingestelde leider die vooral “de baas” was. Ik durf wel te stellen dat de huidige job van

leider veel complexer is, of misschien moet je wel zeggen dat de job nu subtieler is. In het plaatje hierboven kan je een aantal verschillen zien tussen de baas van vroeger en de leider van nu. Ik denk tenslotte dat een moderne leider het essentieel vindt om zichzelf te blijven ontwikkelen.

 

Hans Janssen

Amsterdam, 22 maart 2016.

 

Posted in Business Coaching, Coaching, Leadership, Leiderschap, management, Ondernemerschap, Teams, teamwork, Uncategorized | Tagged , , , , | Leave a comment

Groei snel of stop

 

start

De startup die niet snel groeit, heeft grote kans het niet te overleven

Je kent het wel, de eeuwige verbeteraar die altijd denkt dat het idee of product nóg beter kan. Degene die alle twijfels weg wil nemen voordat hij de markt op gaat. Het perfectionisme werkt hier in zijn nadeel, want de klok tikt door en zo ook de uitgaven, terwijl de omzet er niet is. Tegelijkertijd ebt het enthousiasme in de markt en bij de partners weg. Investeerders worden ook onrustig. Jammer dat deze perfectionistische ideeënman zich niet sneller met een paar mannen of vrouwen met lef heeft omringd. Types die zich puur op de markt kunnen richten; verkopers. De ideeënman had geen goed team en dan ben je kansloos.

Uit een aantal onderzoeken van McKinsey blijkt dat groei essentieel is om door de moeilijke eerste fase van de startup heen te komen. Slechts een klein deel van de startups zal uitgroeien tot grotere ondernemingen (onderzoek McKinsey). Grow fast or die slow, geldt voor de meeste startups. Slechts een klein percentage is in staat om in de beginfase van de onderneming snelle groei te realiseren. Het lijkt vaak geen prioriteit te zijn.

Het is niet voor niets dat ik regelmatig investeerders spreek die het hebben over hun focus op “tweede fase groei” of “doorgroei”. Puur venture capital is veel moeilijker te vinden. Wellicht logisch omdat de risico’s zoveel groter zijn. Bij de startup is er geen trackrecord en vaak geen “proven concept”. Het team moet zich nog bewijzen. De angst van de venture capitalist zit hem in het feit dat hij moeilijk kan inschatten of er in het begin voldoende groei gerealiseerd zal worden om te overleven.

fast growth

Waarom is die groei in de beginfase zo belangrijk?

Groei zorgt voor een positief momentum op veel gebieden. Dit helpt je door de lastige eerste fase heen.

 • Groei zorgt voor cash/inkomsten waarmee je de kosten kan betalen en de nodige investeringen kan doen. Het houdt de onderneming overeind.
 • Groei zorgt voor marktaandeel en zichtbaarheid.
 • Groeien doe je in veel gevallen ten koste van de concurrentie. Je geeft ze het nakijken.
 • Groei geeft een goed gevoel aan leveranciers en ook aan afnemers. Het haalt een stuk onzekerheid bij hen weg.
 • Groei zorgt voor een goede sfeer binnen de onderneming, verhoogt het enthousiasme en geeft energie aan de mensen.
 • Groei is een voorwaarde voor investeerders.
 • Groei geeft vertrouwen aan (potentiële)partners.

 

Waarom lukt het niet om snel te groeien? Wat is er aan te doen?

In april vorig jaar heb ik al eens geschreven over het probleem rond groei tijdens de startfase van de onderneming.  Ik wil dit onderwerp met wat andere nuances bespreken en tegelijkertijd kijken naar de belangrijkste redenen waarom startups het niet redden. Ik kan mij zeer vinden in de top drie analyses van CBInsights.

Start-up failures

 

 • Prominent op één staat: “er is geen markt“. Ik kom bij veel startende ondernemers enorm veel enthousiasme tegen en meestal ook een uitgewerkt productidee, waarover veel verteld kan worden. Vaak ontbreekt echter gedegen marktonderzoek om te bepalen hoe potentiële kopers tegen het product aankijken. Hier is vaak geen geld voor en dus wordt er soms wel wat via Facebook onderzocht. Dit is echter doorgaans onvoldoende. Een vervolgstap kan desk research zijn, dit kost niets en geeft vaak verrassende inzichten. Daarnaast zal er een bedrag moeten worden gereserveerd om echt onderzoek te doen. Doe het voor jezelf, maar ook om potentiële investeerders en klanten houvast te geven. De resultaten van goed marktonderzoek geven je input om je aanbod te verbeteren of er, in het ergste geval, niet mee door te gaan. Ik adviseer nogmaals: doe gedegen marktonderzoek.
 • Als tweede wordt genoemd dat het geld al op is voordat je echt kan beginnen met het verkopen. Voorkom dit door een gedegen financiële planning te maken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wees daarbij conservatief en laat deze door anderen toetsen. Misschien ben je uitgaven vergeten. Als je aan het begin al kan zien dat er onvoldoende geld is, terwijl je toch conservatief hebt begroot, zal je direct maatregelen moeten nemen. Stel prioriteiten en pas het uitgavenpatroon aan. Ga ook snel en serieus op zoek naar extra middelen en maak dit een prioriteit voor je team. Daarnaast moet je het zoeken naar klanten ook versnellen en er voor kiezen dat hoewel alles nog niet perfect is, je het product toch al bij bepaalde klanten aanbiedt. Begin daar dan snel mee.
 • Als derde wil ik ingaan op het feit dat het team niet goed genoeg is. Een investeerder zal met name naar het team kijken en zich afvragen of de benodigde vaardigheden en kwaliteiten voor succes aanwezig zijn. Als het team niet functioneert zal er zeker vertraging optreden in de ontwikkeling van de onderneming en zal snelle groei niet mogelijk zijn. Wellicht zal de business zelfs helemaal niet van de grond komen. Denk vanaf het prille begin na over je team en zorg voor complementariteit. Denk aan verschillende talenten en kennis en ook aan verschillende type mensen. Naar mijn mening zijn onder meer de volgende kenmerken belangrijk voor een goede mix in het team: doortastend, behoudend, sociaal, slim, vasthoudend, creatief, vertrouwenwekkend. Voor de benodigde (levens)ervaring is het belangrijk om gebruik te maken van een coach of mentor.

 

Conclusie

De conclusie is niet heel anders dan die in mijn blog van april vorig jaar. Ik wil nogmaals de nadruk leggen op goed marktonderzoek. Dit om te voorkomen dat er tijd en geld verspild wordt en om te zorgen dat je sneller en efficiënter je idee kan vertalen naar een product waar de markt behoefte aan heeft. Leg vervolgens de focus op het vormen van een super team met veelzijdigheid in kennis, vaardigheden en persoonlijkheden. Tenslotte, besteed veel aandacht aan de financiën aan zowel de uitgaven- als de inkomstenkant. Heb je deze drie zaken goed voor elkaar, dan zijn de kansen op groei en succes zeker aanwezig.

Neem gerust contact met mij op.

 

Hans Janssen

Amsterdam, 8 februari 2016

 

 

 

Posted in Business Coaching, Financiering, Groeistrategie, Ondernemen, Ondernemerschap, Start-up | Tagged , , , | Leave a comment

Nieuw leiderschap gaat van aansturing naar zelfsturing

 

boot

 

Een paar weken geleden schreef ik een blog over zelfsturende teams en hoe belangrijk het leiderschap daarbij is. Ik eindigde met een aantal aandachtsgebieden en vragen voor de leider/coach die verantwoordelijk is voor het slagen van zelfsturende teams.

Steeds meer grote ondernemingen zoeken naar effectieve vormen en processen om de voordelen van zelfsturende teams te realiseren. Zo heeft ING zijn squads en maakt daarmee zelfsturing onderdeel van de corporate culture. Ook in traditionele ondernemingen als Philips en in ziekenhuizen wordt met zelfsturende teams geëxperimenteerd. Doorgroeiende start-ups doen er alles aan om het succesvolle team te laten voortbestaan en het te klonen.

De voordelen van zelfsturende teams beschreef ik uitgebreid in mijn vorige blog. Nu eens kijken of we een antwoord kunnen vinden op de vragen die komen kijken bij jouw rol als coach om de zelfsturende teams te laten excelleren.

 

elkaar beoordelen

 

 • hoe maak ik persoonlijk de transformatie naar een goede coach?

Zorg dat je er zeer bewust van bent dat je vroeger als sturende leider werkte en dat je deze belangrijkste activiteit nu los moet laten. Het sturen moet je aan je team over laten. Deze bewustwording en het waarom ervan moet je tot actie aanzetten. Het waarom schuilt vooral in het feit dat medewerkers die je slechts jouw orders laat uitvoeren, creatief geremd worden en hun energie, nieuwsgierigheid en interesse verliezen. Het gevolg is dat er minder werkplezier ontstaat en dat mensen elkaar ook niet stimuleren. Als je dit tot jezelf door laat dringen is de volgende stap om deze werkwijze ook daadwerkelijk los te laten.  Daarnaast is het belangrijk dat je ook jezelf laat coachen en dat je praat over deze mentale transitie. Vervolgens kan je aan de uitvoering rond zelfsturende teams denken.

 • hoe zorg ik dat het mooie principe van zelfsturing in de praktijk niet wordt tegengewerkt door de nog bestaande bureaucratische structuur

Zorg voor draagvlak op verschillende niveaus van de organisatie voor jouw aanpak met zelfsturende teams. Echter, dit kost tijd en je zal er regelmatig over moeten communiceren binnen de organisatie. Laat de teams zich presenteren en zorg dat de individuele teamleden ook als ambassadeurs van het team binnen de organisatie opereren. Zorg dat in het begin het zelfsturende team voldoende ruimte krijgt om zichzelf te bewijzen. Dit kan als je kleinschalig begint, maar wel met grote vrijheid. Het succes dat hierdoor ontstaat zal op den duur leiden tot een culturele omslag in de organisatie. Zo worden de vele voordelen van zelfsturing benut.

 • welke manier van communiceren past bij zelfsturende teams

Veel onderling overleg, niet altijd gestructureerd, maar wel doorlopend. Je functioneert minder als een individu en meer als team member. Dit zorgt voor meer communicatie en openheid. Binnen het team is veel minder hiërarchie en is functionele toegevoegde waarde belangrijk. Hierdoor ontstaat openheid en overleg om het gezamenlijke doel te bereiken. Ook zal de communicatie meer gericht zijn op oplossingen dan op problemen. De focus ligt niet zozeer op “waardoor het allemaal zo gekomen is”, maar op hoe de oplossingen voor de toekomst bedacht gaan worden. Als team coach zal je heel subtiel moeten opereren, zeker als je in het verleden een lijn manager bent geweest. Hoe help je het team op het juiste moment met de juiste communicatie en aandacht. Jouw input moet gericht zijn op het in staat stellen van de teamleden om zelf te kunnen excelleren.

 • hoe creëer ik een omgeving van vertrouwen en openheid

Veel aandacht geven en het gevoel geven dat je er bent om het team te helpen op hun weg naar succes. Stel jezelf kwetsbaar op en hanteer transparantie. Laat merken dat je er bent zonder er te veel te zijn.

 • zijn de doelstellingen op onderdelen duidelijk voor de teams

Geef aan wat de visie, strategie en doelstellingen zijn en wat er collectief verwacht wordt van het team. Ga vooral niet op detailniveau invullen. De verantwoordelijkheden van een teamleider worden duidelijk met hem/haar besproken. Vervolgens moet deze teamleider instrumenteel zijn bij het samenstellen van het team. Dit is een dynamisch proces (afhankelijk van de behoefte wordt het team aangepast). Visie, doelstellingen en verantwoordelijkheden moeten voor alle teamleden duidelijk zijn en dienen te worden onderschreven.

 • hoe regel ik een werkbare accountability

Ik denk dat als de visie, strategie, doelstellingen en verantwoordelijkheden duidelijk zijn, elk teamlid zelf zijn “jaarplan” (KPI’s) moet schrijven. Dit plan moet ambitieus en haalbaar zijn. Het plan moet door de mede teamleden geaccordeerd worden. Leden van zelfsturende teams geven elkaar doorlopend feedback omdat er open en frequent gecommuniceerd wordt. De coach zal zich in eerste instantie vooral richten op het team plan en zal de resultaten van het team monitoren en veel vrijheid geven aan de teamleden om elkaar onderling accountable te houden. Zie het team als een klein bedrijf.

 • is er voldoende alignment met andere afdelingen en teams

Ook al heb je een zelfstandig multidisciplinair team opgebouwd, interactie met andere afdelingen zal en moet er altijd zijn. Sluit andere afdelingen niet buiten en gedraag je als team niet arrogant. Ook al zit je als team in de flow en ben je succesvol en hot, als je andere onderdelen van de organisatie niet mee krijgt ga je het niet redden. Als coach zal je veel tijd steken in het creëren van de randvoorwaarden waarbij het team optimaal kan functioneren. Daar hoort ook de communicatie met andere onderdelen van het bedrijf bij. Je zal het fenomeen “zelfsturende teams” uit moeten leggen en het intern moeten “verkopen”.

 • zijn de juiste middelen beschikbaar voor de teams

Het belangrijkste is het geven van autonomie aan het team. Uiteraard moeten er voldoende gekwalificeerde teamleden zijn uit verschillende disciplines. Er dient voldoende budget te zijn om de teams zelfstandig te laten functioneren. Verder dient er voldoende tijd te zijn voor de teams om zicht te kunnen vormen en ontwikkelen. Coaching (in plaats van managing) is belangrijk, zowel op team als op individueel niveau. Een open en positieve houding van het top management ten aanzien van de zelfsturende teams is belangrijk.

 • hoe bepalen/meten we de resultaten en hoe beoordelen we de teams en individuele teamleden

Zoals in de gangbare situaties, moet je ook nu de plannen en KPI’s naast de behaalde resultaten leggen. Dit is verder niets bijzonders. Het team resultaat staat veruit voorop. Als dit niet gehaald wordt is het normaal gesproken niet mogelijk om als individu een mooie beoordeling te krijgen. Uiteraard kunnen zich externe factoren voordoen die in beschouwing genomen moeten worden. De teamleden houden elkaar voortdurend scherp om zodoende een goed gezamenlijk resultaat te behalen. De bijdrage aan het team resultaat is het belangrijkste onderdeel van de individuele beoordeling. Alhoewel de coachende leider de teambeoordeling doet, zullen de teamleden in essentie elkaar beoordelen.

Ik hoor graag wat jullie ideeën omtrent het laten functioneren van zelfsturende teams zijn.

Fijne Kerstdagen

 

Hans Janssen

18 December 2015

 

Posted in Business Coaching, Coaching, Innovatie, Leadership, Leiderschap, management, Ondernemen, Uncategorized | Tagged , , , | Leave a comment