EnergyWakeUp deal van de week

Vanaf volgende week maandag, lanceert EnergyWakeUp de deal van de week. Deze deal betreft een zeer aantrekkelijke energieaanbieding. Dit kan zijn voor een bepaalde regio, of bijvoorbeeld een groene aanbieding.

EnergyWakeUp Deal of the Week

Wij willen de klant attent maken op de mogelijkheid om geld te besparen op zijn of haar energierekening. Wij doen dat op een zeer transparante en duidelijke manier. Wij ontzorgen, zodat je zelf niet met administratieve afwikkeling te maken hebt en nemen het hele proces van de klant over.

EnergyWakeUp is onafhankelijk (geen relatie met energieleveranciers) en hebben een zeer groot aantal aanbiedingen. Kortom, bij EnergyWakeUp ben je in goede handen.

Kijk iedere maandag op onze site of op onze FaceBook pagina en maak gebruik van mooie aanbiedingen.

 

Amsterdam, 1 april 2017.

Posted in energiecontract, Energiekosten, gas en elektra, Uncategorized | Leave a comment

Overstappen ja, maar wees zorgvuldig

 

energiekosten

 Lagere energierekening

Natuurlijk, er ligt nog steeds geld op straat. Overstappen van energieleverancier is nog steeds de moeite waard en veel Nederlanders staan er meer voor open. Dit betreft zowel particulieren als ondernemingen. De energieprijzen zijn (nog) laag en dus loont het om te kijken of ook de energierekening omlaag kan. In het Financiële Dagblad van 5 januari staat dit artikel over Wakker Worden.

 

energieleveranciers

Concurrentie

De leveranciers van energie buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en acties. “Instapkorting”,”Loyaliteitsbonus”, “Welkomstbonus”, “Blijven Loont Korting”, je kan het zo gek niet verzinnen of de leverancier heeft wel een cadeautje voor de consument. Dit is goed nieuws, maar het is wel belangrijk dat je als klant scherp blijft en je niet te makkelijk laat verleiden.

Echte klantgerichtheid vaak ver te zoeken

Vorige week werd ik door een MKB relatie benaderd. Hij zat bij Nuon en kreeg net een “mooi loyaliteit verlengingsaanbod” binnen. Hij wilde dat ik er toch nog even naar keek. Het bleek al snel dat het bod van NUON echt niet zo aantrekkelijk was. De klant zou €4900 per jaar gaan betalen. Na enig zoeken constateerde ik dat het aanbod een stuk beter zou kunnen. Loyaliteit heeft ook een prijskaartje. NUON beloonde haar klant niet echt. E.ON zou het veel beter doen. Zij boden via de vergelijker op onze website een contract aan voor hetzelfde verbruik voor €4360 p.j.. E.ON liet echter niet toe dat de omzetting via het internet gedaan kon worden. Geen probleem dacht ik. Ik belde E.ON en wees de klanten manager op hun aanbod dat ik wilde afsluiten. Hij vond het vreemd dat het niet via internet kon, maar als ik de volgende werkdag zou terugbellen zou alles geregeld worden. Ik wilde mijn klant echter al informeren over de inhoud van het contract en toen ik hierom vroeg, stuurde de prettige en behulpzame E.ON medewerker mij een bevestiging. De volgende werkdag belde ik weer om de gegevens van de klant op te geven en werd wederom door een aardige medewerker te woord gestaan. Hij meldde echter dat het contract niet kon worden afgesloten. Het stond wel aangeboden op het internet, maar dat betekende niet dat ik dat kon gebruiken. De collega die het aanbod had bevestigd had zich vergist en hij bood daarvoor welgemeende excuses aan. Er zijn echter fouten gemaakt door E.ON en er zou gekeken worden naar een nieuw en aantrekkelijk aanbod. Dit bleek het standaard MKB aanbod te zijn en was duurder dan het aanbod dat ik eerder had gekregen. E.ON bleek niet in staat om de klant tegemoet te komen en enige flexibiliteit te tonen. Ik noem het een gemiste kans, want met een beetje creativiteit had E.ON het aanbod gewoon gestand kunnen doen en hadden ze een nieuwe en tevreden klant gehad. Nu hebben twee vriendelijke en behulpzame medewerkers tijd en dus geld geïnvesteerd in communicatie, maar hebben geen nieuwe klant en een minnetje achter de E.ON naam. Op de sociale media werd mijn probleem snel opgepikt door weer een andere afdeling van E.ON. Ze zijn er nog mee bezig, maar mijn klant is een beetje klaar met wachten. Ik wacht nog maar wel even af.

energie =kosten vergelijken

Conclusie

Stap als consument vooral over als het iets oplevert. Het kan snel en makkelijk. Wees echter ook alert op de aanbieding, bijvoorbeeld hoe en wanneer werken de kortingen, wanneer betaal ik een opzegvergoeding en hoe hoog is de. Ga na of het allemaal echt klopt en overweeg om je te laten adviseren om twijfels uit te sluiten en ook om het leven nog gemakkelijker te maken. Zelfs op vergelijking sites zijn de aanbiedingen niet altijd wat het lijkt.

 

Hans Janssen

Amsterdam, 5 januari 2017

 

 

 

 

Posted in Energiekosten, Klantbehoud, Klantgericht ondernemen, Kosten besparen | Tagged , , | Leave a comment

De goede volgorde in de pitch

Dit goede verhaal van Andy Raskin vertaalt de Why, What, How. De juiste volgorde en de juiste context zijn belangrijk in de pitch. Bedenk waarom de toehoorders naar je zitten te luisteren en hoe je door het juiste te zeggen op het juiste moment, de impact van je verhaal groot maakt. 

Van de ondernemer wordt enthousiasme verwacht als hij een pitch presenteert. Nog belangrijker is één van de meest essentiële eigenschappen in het leven van iedereen: empatisch vermogen. Verplaats jezelf in de toehoorder; waarom zit die daar en waarmee wordt hij of zij geraakt. Iedereen is daarbij verschillend, maar ze zitten toch naar jou te luisten met een gemeenschappelijk doel: ze willen door jou positief getroffen worden. 

Veel plezier bij het lezen van dit artikel. 

thttps://medium.com/the-mission/the-greatest-sales-deck-ive-ever-seen-4f4ef3391ba0#.uwhsvwp7d

Hans Janssen

Amsterdam 21 september 2016

Posted in Business Coaching, Fundraising, Marketing, Ondernemen, Presenteren, sales en marketing, Start-up | Tagged , , , | Leave a comment

Meer consumenten verlagen hun energiekosten

Veranderende mindset

In mijn vorige blog over energie beschreef ik hoe Peter geld liet liggen omdat hij een onjuist beeld had over het overtappen naar een andere energieleverancier. Ik merk inmiddels dat veel consumenten de bekende vooroordelen m.b.t. overstappen loslaten en zichzelf een dienst bewijzen door met overstappen naar een goedkopere energieleverancier honderden Euro’s per jaar te besparen. Ik hoor nu vaker reacties als: “waarom ook niet, als het echt geen moeite kost”. Ik merkt ook dat klanten het prettig vinden als ik alles voor ze regel en ze zelf niets hoeven te doen.

Nu is het moment

Met de huidige lage olieprijzen en toegenomen concurrentie tussen de energie leveranciers is het nu een goed moment om te bepalen of je moet overstappen. Je moet nu ook overwegen of het interessant is om te kiezen voor een contract met een langere looptijd. Ik ben persoonlijk niet voor contacten van langer dan 3 jaar, maar er zijn klanten die zich nu wel voor 5 jaar willen vastleggen. De reden dat ik adviseer om tot drie jaar of korter te gaan is dat ik denkt dat olieprijzen nog best lager kunnen en dat de blijvende felle concurrentie zal zorgen dat leveranciers steeds weer met nieuwe aantrekkelijke aanbiedingen zullen komen. Kleine leveranciers winnen marktaandeel.

Belangrijk: pak de telefoon of ga achter de computer en maak die overstap. Laat het geld niet liggen bij je huidige leverancier, maar zorg dat het bij jou terecht komt.

Denk vooral niet dat als je een vast contract  hebt, dat je maar moet wachten tot aan de afloopdatum.Een contact is altijd af te kopen. Ondanks de boete kan het in veel gevallen toch geld opleveren als je overstapt.

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
1,5 jaar € 50,-  stroom   –  € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar € 75,-  stroom  –  € 75,-  gas
2 tot 2,5 jaar € 100,-  stroom –  € 100,-  gas
meer dan 2,5 jaar € 125,-  stroom –  € 125,- gas

De laatste maand

De laatste maand varieerde de jaarlijkse besparing voor mijn klanten van minimaal €480 to €1800 per jaar. Er is niet per se één leverancier die de beste is. Het hangt onder andere van de regio af en daarnaast hebben de leveranciers op verschillende momenten hun scherpste aanbieding.

Er zijn klanten die het toch prettig vinden om het hele proces uit te besteden. Het scheelt ze tijd en de klanten hoeven zelf eigenlijk nergens aan te denken. Het enige waar men altijd alert op moet zijn is dat bij ontvangst van het nieuwe contact de prijzen en voorwaarden niet afwijken van de informatie die bij het moment van de overstap is ontvangen. In bijna alle gevallen gaat dit goed, maar het is belangrijk om goed te verifiëren om later verrassingen te voorkomen. Er is overigens altijd een bedenktijd van 14 dagen, waarbinnen je de overstap weer terug kunt draaien. Dat heb ik bij mijn klanten nog nooit meegemaakt.

Hans Janssen en Partners

Amsterdam, 23 augustus 2016

Posted in Energiekosten, Kosten besparen, Uncategorized, Veranderen | Tagged , | Leave a comment

Peter en zijn energierekening

energie =kosten vergelijken

Te veel betalen is niet slim en niet nodig

Peter had nooit stil gestaan bij zijn energierekening. “Die betaal ik gewoon maandelijks, meer niet”. Tot Jelle hem uitlegde dat hij iedere maand onnodig veel betaalt en hij daar iets aan zou moeten doen. Hij moest gewoon overstappen naar een andere leverancier. Peter aarzelt, net als zo veel andere particulieren en managers van MKB bedrijven. Hun onjuiste argumenten: “veel gedoe en wat scheelt het nou eigenlijk”

 

Peter: “Weer iemand die zegt dat ik moet overstappen. Ik heb gewoon geen zin in ingewikkelde processen voor die paar tientjes”

Jelle: “Het is echt niet ingewikkeld en je hoeft er zelf nauwelijks iets aan te doen. Ook gaat het in de meeste gevallen niet over een paar tientjes, maar over honderden Euro’s. Kan je gewoon iets leuks mee doen”.

Peter wil zijn energieleverancier bellen met de vraag of het wat goedkoper kan. Na een paar keer bellen, raakt hij wat geïrriteerd.

geirriteerd

Peter: “Steeds dat wachten, ik heb wel wat beters te doen”. Een mevrouw aan de lijn: “goed dat u belt, wij kunnen wel iets aan uw tarieven doen, u krijgt korting”. Dat is mooi geregeld denkt Peter: “wellicht is het toch de moeite waard.”

Wat Peter niet beseft, is dat zijn leverancier, die hem niet uit zichzelf heeft benaderd om korting te geven, vervolgens ook zeker niet de beste deal aan Peter offreert. Peter laat, als hij op het aanbod ingaat, weer geld liggen.

Jelle: “Je kan beter zelf op onderzoek gaan en onafhankelijk aanbiedingen vergelijken, die grote jongens zijn er echt niet voor jou. Waarom zou jij die energiemaatschappijen subsidiëren?”

geld besparenenergie

Peter: “Wat moet ik dan nog meer doen, ik heb er eigenlijk geen zin meer in en ook geen tijd voor. Ook al zie ik in dat je best veel geld in je portemonnee kan houden.”

Er is voor Peter toch nog een oplossing. Als je geen tijd hebt, of geen zin, of je kan het gewoon niet, laat een ander dan zorgen dat jij per maand extra geld overhoudt.

Jelle: “Als je er zelf dan geen tijd in wilt stoppen, of als je heet niet snapt, laat het dan doen. Iemand die alles voor je uitzoekt en regelt.”

Peter: “Ja, maar hoe weet ik dan dat ik niet in de maling wordt genomen, kan ik zomaar een adviseur vertrouwen? Ik wordt vaak gebeld, maar het zijn van die pushers en volgens mij zijn ze niet onafhankelijk.”

Jelle: “Je kan met zo’n adviseur bellen, een gesprek hebben en een gevoel krijgen. Ook checken of hij echt onafhankelijk is, of dat hij gelieerd is aan één of meerdere energieleveranciers. Daarnaast ben jij altijd degene die van de nieuwe leverancier het eindaanbod krijgt. Wanneer dat niet hetzelfde is als wat je hebt afgesproken met je adviseur, dan accepteer je het niet.”

slapend rijk worden

Peter: “Kost het mij dan toch niet weer tijd?”

Jelle: “Nee! Het enige wat jij hoeft te doen is:

 • Overzicht laatste jaarafrekening geven
 • Laten weten wat je huidige maandbedrag is en wat voor soort contract je hebt.”

Peter: “En dan?”

Jelle: “Die adviseur doet een besparingsvoorstel. Hij laat je precies zien wat je voordeel is. Als jij dat een goed voorstel vindt, regelt die adviseur de overstap. Jij hoeft niets te doen en je wordt door je nieuwe leverancier benaderd en krijgt de gegevens van je contract zoals je leverancier die al eerder aan je heeft gemaild”

Peter: “Kost deze service geld?”

Jelle: “Uiteraard, maar alleen als jij er op vooruit gaat. In zo’n geval betaal jij een percentage van rond de 20% van de besparing die je het eerste jaar hebt. Het is No Cure No Pay”

Peter: “Onze energierekening is ongeveer €250 per maand. Wat zou ik dan kunnen besparen?”

Jelle: “Dat hangt natuurlijk van je verbruik af. Stel nu eens dat je 15% kan besparen, dan is dat per jaar €450 en €360 daarvan is voor jou. En dat zonder iets te doen.”

Peter: “Nu moet ik echt eerlijk zijn. Ik kan geen reden bedenken om het niet te doen.”

 

Hans Janssen

Amsterdam, 9 juni 2016

Posted in Energiekosten, Kosten besparen, MKB Operations, Uncategorized | Tagged , , , , , | 2 Comments

Onnodig te veel betalen

Particulieren en MKB ondernemers betalen nog steeds te veel voor hun energie. Naast het bezuinigen op het verbruik, is het ook nog steeds mogelijk om de kosten per m3 gas en kWh elektriciteit te verlagen. Het heeft mij gefascineerd om te ontdekken dat consumenten en ondernemingen op dit terrein vaak zoveel geld laten liggen. Wat zit daar toch achter?

 

energiekosten besparen

Energiekosten verlagen is geen prioriteit voor consument en MKB

De Autoriteit consument en markt heeft recent geconcludeerd dat er nog veel te besparen valt op energiekosten. Ondertussen gaat de overheid de druk duidelijk opvoeren en bedrijven dwingen om energie te besparen. Er komt een moment dat ook de particulier gedwongen wordt zijn huishouden energie zuiniger te maken.

Ik heb besloten om in samenwerking met EnergyWakeUp zowel particulieren en MKB ondernemers te helpen hun kosten te verlagen. Op de tab Energiekosten verlagen zie u hoe dat kan. Tijdens gesprekken met particulieren en bedrijven heb ik trachten te achterhalen waarom er zo weinig wordt geswitcht van energieleverancier. Dit is een zeer belangrijke manier om op kosten voor energie te besparen. Het dient wel gezegd te worden dat het switchen van energieleverancier niet automatisch betekent dat je het energieverbruik omlaag brengt. Je verlaagt wel de kosten per verbruikseenheid.

Er is een aantal reacties die regelmatig wordt genoemd op de vraag waarom er niet wordt overgestapt:

 • eigenlijk nooit zo bij stil gestaan
 • geen prioriteit
 • ik heb geen zin en geen tijd om dat te regelen
 • kost veel moeite om over te stappen, “veel gedoe”
 • maakt toch niet veel uit
 • energiemaatschappijen zijn onbetrouwbaar:  zodra je klant bent gaan ze prijzen weer verhogen

Feit is dat door de bovenstaande reacties en aannames, veel geld bij de leveranciers terecht komt terwijl dit geld ook in de portemonnaie van de onderneming of particulier terecht zou kunnen komen. Een gemiste kans.

 

samen energie besparen

Waarom toch doen of laten doen

 • de eenvoud van het overstappen
 • de substantiële besparingen

Je hoeft het overstappen niet zelf te doen, laat het voor je doen. Om de besparingen voor de energieverbruikers toch te realiseren ontzorg ik in het proces van overstappen. Ik zoek uit wat de overstap oplevert en vervolgens regel ik de overstap.

Hans Janssen Advies en Business Coaching

Amsterdam 17 mei 2016.

 

Posted in Coaching, Energiekosten, Kosten besparen, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Financial Management uit de vorige eeuw

Geldkistje

Als Finance Manager moet je vooral zorgvuldig met de toevertrouwde gelden omgaan

Financieel wanbeheer; een kreet die menigeen doet schrikken. Het leidt er meestal toe dat mensen of organisaties hun geld kwijt zijn geraakt door onverantwoordelijk gedrag van anderen. Het zijn in de meeste gevallen CFO’s of financiële managers, die in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de financiële gang van zaken. Onder hun verantwoordelijkheid valt ook hetmanagen van de risico’s die met de financiële activa worden aangegaan.

In mijn rol als bankier en finance manager vond ik het altijd belangrijk dat wij ons er zeer van bewust waren dat we met het geld van anderen werken, dat ons in vertrouwen is gegeven. Het is dus onze taak om hier verantwoordelijk mee om te gaan en te zorgen dat wij de risico’s onderkennen als wij iets met het geld van anderen doen.

Ik vind dit zo’n normaal gegeven, dat ik niet wist wat ik las toen ik eerder deze week een artikel onder ogen kreeg uit de Volkskrant over de gemeente Nijmegen die maar liefst €21 miljoen aan belastinggeld liet verdwijnen. Hoe onzorgvuldig gaat men met het geld van anderen om, in dit geval belastinggeld.

 

geld

De gemeente en financial management

De gemeenten Nijmegen heeft ambitieuze plannen voor gebiedsontwikkeling. Er moest voor deze plannen wel een onderneming met zijn slachterij verdwijnen. Dit gaat niet zonder slag of stoot en de gemeente wordt gedwongen te beslissen om de ondernemer uit te kopen of om de onderneming de vergunning te geven. Zoals gezegd, de gemeente is ambitieus en wil een mooi woongebied zonder de slachterij; uitkopen dus. Dan begint de ellende door gebrek aan professioneel financieel management. In het kort mijn conclusies bij het lezen van het artikel.

 • haast is geen goede raadgever. De politiek had haast. Ze wilden verder ontwikkelen, dus moest er snel uitgekocht worden. Op zo’n moment wordt verantwoordelijk financieel beheer ondergeschikt aan ambitie en scoringsdrang.
 • te weinig kennis en verdieping. Het bleek dat de gemeente zich niet voldoende had verdiept in de ware (financiële) situatie van de relatie (de ondernemer die uitgekocht ging worden). De financiële positie van de relatie was niet goed geanalyseerd. De kennis van de industrie was er niet. Als er gebrek aan kennis is, hoeft dat geen probleem te zijn als je de kennis dan maar van buiten haalt.  Misplaatste onderschatting van de waarde van kennis en informatie en overschatting van eigen kennisniveau.
 • geen duidelijke financiële governance. De verantwoordelijke wethouder komt met een voorstel en een uitkoopbedrag van maar liefst €27 miljoen. Men vindt het bedrag veel te hoog maar geeft de ambtenaar toch het groene licht met wat algemene opmerkingen zoals: “laat je geen poot uitdraaien”,  “het mag geen weggegooid geld worden” en “niet alles in één keer betalen”. Dit heeft weinig met financiële governance te maken.
 • als je je als financial manager onder druk laat zetten neem je meestal geen goede beslissingen. De ondernemer besloot de druk op de gemeente op te voeren. Hij vertelde dat er een deal klaar lag voor een nieuwe fabriek elders in Brabant met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de ING. Zij zouden zich hebben gecommitteerd om €34 miljoen te investeren. Als de gemeente dan €27,6 mln zou betalen om de onderneming uit te kopen is alles geregeld. De gemeente laat zich vervolgens onder druk zetten en heeft het over een “slikken of stikken” situatie. Ook wilden de andere financiers dat het hele bedrag in één keer betaald zou worden en ook hieraan heeft de gemeente  gehoor gegeven. Er zijn geen duidelijke redenen genoemd voor het “slikken of stikken” scenario. Een stevige financiële manager laat zich niet onder druk zetten. Zolang het volledige plaatje niet duidelijk is gaat hij niet akkoord.
 • als je een interne afspraak hebt gemaakt die er is om het geld (in dit geval belastinggeld) te beschermen, dan hou je je daaraan. Omdat er nogal wat onduidelijk was wilde de gemeente niet het hele bedrag is één keer betalen. Dit klinkt als een wijze suggestie. Echter, bij verantwoordelijk financieel beheer zal helemaal niets betaald worden zolang men twijfels heeft. Zeven maanden nadat de gemeente het hele bedrag in één keer heeft overgemaakt naar de ondernemer, laat deze weten dat hij de onderneming staakt wegens moeilijke marktomstandigheden.
 • goed financieel management handelt op juiste documentatie en informatie. De wethouder “ging ervan uit” dat de deal rond was, “want dat had de ondernemer van de slachterij gezegd”. Er was slechts een offerte die nog niet door de ondernemer was getekend en er was nog geen enkele vorm van finale documentatie van de ING of BOM. ING zegt dat er geen sprake was van een deal en dat ze halverwege waren. Ik denk dat er ook onvoldoende contact met de financiers was, anders zou zo’n mistverstand niet kunnen ontstaan.
 • toets je ideeën met derden en betracht openheid en transparantie zodat je zinvolle input kan krijgen van mensen met relevante kennis en ervaring. De indruk werd gewekt dat de wethouder veel werkte met geheime nota’s en met besloten vergaderingen in selecte kring. Mensen van buiten met expertise kwamen niet in het verhaal voor. Men ging af op beperkte eigen kennis en voer blind op de ING en de BOM.

experts

Conclusie

Mijn conclusie is dat er in deze transactie door de gemeente Nijmegen zeer onzorgvuldig is omgegaan met het geld van anderen (belastinggeld). Het komt allemaal zeer amateuristisch over. Ook de reactie van de gemeente dat ze zich belazerd voelen en dat ze om de tuin zijn geleid, komt niet sterk oever. De gemeente heeft zelf essentiële fouten gemaakt als het gaat om verantwoordelijk financieel beleid.

 

Hans Janssen

HJ ABC (Hans Janssen Advies en Business Coaching)

Amsterdam, 11 april 2016

 

Posted in Business Coaching, Financial governance, Financieel Management, Financiering, management | Tagged , , , | 2 Comments